Πάτρα: Αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά

Στην Πάτρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον, που βρήκε φρικτό θάνατο ακριβώς πριν από έναν χρόνο στη Ζάκυνθο. Η έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του νεαρού τουρίστα, ορίστηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου και  οι τραγικοί γονείς βρίσκονται ήδη στην Πάτρα προκειμένου ενόψει της αυριανής δίκης να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα έρχονται στη χώρα μας, καθώς τα οικονομικά τους δεν τους επέτρεψαν να παραλάβουν οι ίδιοι τη σωρό του γιου τους.

Στο ταξίδι τους συνοδεύουν Αμερικανοί δικηγόροι από γραφείο του Μανχάταν που υπερασπίζονται αφιλοκερδώς την οικογένεια καθώς έχουν ακτιβιστική δράση κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Από την Ελλάδα την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο Ανδρέας Πάτσης ο οποίος,, έχει δεσμευτεί απέναντι στη μητέρα του άτυχου Τεξανού ότι θα εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να δικαιωθεί η μνήμη του.

Οι γονείς του 22χρονου φοιτητή δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Μπακαρί δολοφονήθηκε «επειδή ήταν μαύρος» και απευθύνουν έκκληση στις Ελληνικές δικαστικές αρχές «να αποδοθεί δικαιοσύνη» για το άδικο τέλος του.

Εννέα άτομα στο εδώλιο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου  παραπέμπονται να δικαστούν εννέα άτομα  για αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και  ισόβιας κάθειρξης.

Στις 55 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του φοιτητή στα χέρια των δολοφόνων του  ενώ γίνεται αναφορά και σε έναν ακόμα δράστη  που εμπλέκεται  στην υπόθεση αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ και αναφέρεται ως «άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση».

Συγκεκριμένα έξι από τους εννέα ζητείται με το βούλευμα να δικαστούν για το αδίκημα «της  ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία» , ένας για το αδίκημα «της άμεσης συνέργειας στην ως άνω πράξη  κατ’  επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση»  και δύο για το αδίκημα « της απόπειρας ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση  κατά συναυτουργία κατ΄επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση ...».

Οι δυο τελευταίοι αντέδρασαν με έφεση  κατά του βουλεύματος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατηγορηθούν μόνο για σωματική βλάβη , ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση του γιατί δεν είχε μεταφραστεί στα Σερβικά.

Ωστόσο και τα δύο αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών .Πρόκειται για δυο 23χρονους Σέρβους οι οποίοι περιγράφονται ως ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος  και είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την απολογία τους.

Σύμφωνα με τους δικαστές  κλωσούσαν τον ετοιμοθάνατο φοιτητή   με ανθρωποκτόνο σκοπό , ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους επιλογή αλλά  γιατί οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Τον σκότωσαν σε 11''

Ο καβγάς της παρέας του Μπακαρί με την ομάδα  των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ και τον Έλληνα μπάρμαν, τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017 είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία selfie που έβγαλε μια σερβιτόρα Σερβικής καταγωγής με το θύμα.

Εντεκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά σύμφωνα με το βούλευμα  για τον θάνατο του νεαρού Αμερικανού τον οποίοι οι δράστες καταδίωξαν και χτύπησαν μανιωδώς όχι μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους αλλά ακόμα και με τη χρήση σιδηρογροθιάς. Το έγκλημα  είχε καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος και οι εικόνες είχαν κάνει το γύρω του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ στα διεθνή δίκτυα για τον τουρισμό της ασυδοσίας στον Λαγανά.