ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Διαμαρτύρεται για τις κεραίες, αλλά τις ...μισθώνει στο Στάδιο!

 

Σε συγκέντρωση προχώρησαν οι κάτοικοι της Εγλυκάδας χθες Τετάρτη 18 Ιουνίου, στην οδό Ευριπίδου, διαμαρτυρόμενοι για την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα κοντά σε σχολεία.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Παύλος Στάμος, τονίζοντας η Δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση της κεραίας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμος Πατρέων, φιλοξενεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε δημοτικά κτίρια επί πληρωμή, όπως είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας!

Δηλαδή, η απόλυτη πολιτική υποκρισία και κοροϊδία εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, απέναντι στους εξοργισμένους και απελπισμένους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρία των κατοίκων της Εγλυκάδας

 

Υπενθυμίζουμε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η οποία βέβαια δεν τηρείται σε ότι αφορά το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρεών, όπου φιλοξενούνται κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα επί πληρωμή:

“Το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, τη λειτουργία, την εγκατάσταση και τον έλεγχο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας τον έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με βάση τη νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
Από την στιγμή που η πολεοδομία μεταφέρθηκε από την Νομαρχία στους Δήμους, αποκτά την ευθύνη για την αδειοδότηση κατασκευής στην οποία θα τοποθετηθεί η κεραία. Με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη για την κατασκευή και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, διατυπώνεται ρητά πως η Πολεοδομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να απαιτεί τέτοιου είδους έγγραφα. Επί της ουσίας ο ρόλος των δημοτικών υπηρεσιών δεν έχει ελεγκτική δύναμη, παρά μόνο στο ζήτημα που αφορά τη στατικότητα του κτιρίου και είναι υποχρεωμένη να χορηγεί άδεια για την κατασκευή εγκατάστασης για την τοποθέτηση κεραίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.


Τα περιθώρια του Δήμου είναι πολύ περιορισμένα για τη διενέργεια ελέγχων. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει στις λαϊκές οικογένειες σχετικά με τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, ιδιαίτερα όπου κοντά σε κεραία λειτουργεί σχολείο, παιδικός σταθμός, νοσοκομείο κ.λπ., αφού οι επιπτώσεις μπορούν να είναι μεγαλύτερες.
Η Δημοτική Αρχή συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες του λαού και των κατοίκων της πόλης, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Το ζήτημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις λαϊκές γειτονιές συνδέεται με τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θα παρέχει φθηνές υπηρεσίες, θα εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα σχεδιάζει με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.”