Πάτρα: Τι αλλάζει με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων- Σε ποιες περιοχές αυξάνονται

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

    Σε 2.122 μειώθηκαν
    Σε 4.302 έμειναν σταθερές
    Σε 3.792 αυξήθηκαν

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες τιμές ζώνης, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων, θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2019.

Οπως διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) φέτος θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.


Αυξήσεις κατά μέσο όρο 50 ευρώ, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αρκετών λεγόμενων «λαϊκών συνοικιών» της Πάτρας, φέρνει κατά κύριο λόγο, η νέα υπουργική απόφαση που δόθηκε χθες για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την Πάτρα, μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ευρώ υπάρχει μόνο πιο ακριβή περιοχή της Πάτρας, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου από 1.681 ευρώ πέφτει στα 1.650 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 50 ευρώ, δηλαδή από 1.400 στα 1.450 ευρώ ανά τ.μ.

Στις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.250 ευρώ, γίνονται ανακατατάξεις, καθώς οι νέες τιμές είτε μένουν σταθερές, είτε αυξάνονται, είτε μειώνονται για ποσά μεταξύ 30 και 50 ευρώ ανά τ.μ.

Αυξήσεις κατά 50 ευρώ περίπου ανά τ.μ., σημειώνονται στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Ετσι, η περιοχή της Αγίας Τριάδας, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως σεισμόπληκτη ζώνη, από τα 600 ευρώ αυξάνεται στα 650 ευρώ ανά τ.μ. Στις οδούς Γλαύκου και Ευβοίας, όπου οι τιμές κυμαίνονταν στα 650 ευρώ ανά τ.μ., πλέον αυξάνονται στα 700 ευρώ.

Στην Πατρών – Πύργου, στην Βορείου Ηπείρου και στη Ναυαρίνου από 800 ευρώ αυξάνονται στα 850 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως η Ανθείας, η Αγ. Ιωάννου Πράτσικα και αλλού, παραμένουν σταθερές στα 950 ευρώ ή μειώνονται κατά 50 ευρώ.