Τσίπρας: Ιστορική ευκαιρία η συμφωνία για το Σκοπιανό- "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" το όνομα(VIDEO)(ΝΕΟ)

Νεότερη Ενημέρωση 20.12

"Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια" δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό για το Σκοπιανό.

Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Νεότερη Ενημέρωση 18.44

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ενημέρωση που έκανε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ανέφερε:

"Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια. Έχουμε μια καλή συμφωνία και για αυτό είμαι χαρούμενος. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή erga omnes."

Η συμφωνία είναι γραμμένη και στα αγγλικά και στα σλαβικά και εστάλη στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και εγκρίθηκε. Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija. Θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "newsit.gr", η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα υπάρξει επιτροπή που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Παυλόπουλος για Σκοπιανό

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

«Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό.

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τήρηση  της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.

Τετάρτη η συνάντηση Παυλόπουλου - Μητσοτάκη

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στις 09.30.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν λίγο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.

Αρχική Ενημέρωση 18.19

Στο Προεδρικό Μέγαρο, βρίσκεται αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα!

Προηγήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων με τον Ζάεφ να απευθύνει διάγγελμα στα Σκόπια στις 19.30 και να αναμένεται ανάλογο διάγγελμα την ίδια ώρα και από τoν Έλληνα πρωθυπουργό.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για θέματα όπως το Σκοπιανό

Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχει την δυνατότητα εάν κρίνει, να ζητήσει να κάνει ανακοινώσεις  ή δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας  για οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση όπως το Σκοπιανό. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.

Ο ΚτΒ προβλέπει ότι το αίτημα ενημέρωσης της Βουλής θα πρέπει να το υποβάλλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος να το γνωστοποιήσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμό της συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων.

Οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ΚτΒ  πρέπει να γίνει στην έναρξη οποιαδήποτε συνεδρίασης νομοθετικής ή κοινοβουλευτική εργασίας της Ολομέλειας.

Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο  της ανακοίνωσης ή της δήλωσης  της κυβέρνησης.

Η διαδικασία επίσης προβλέπει ανταπάντηση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και δυνατότητα δευτερολογιών όλων των πολιτικών αρχηγών και τριτολογίας από τον πρωθυπουργό.