Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες -Ερχεται αυξημένο ΕΝΦΙΑ

ΝΕΟΤΕΡΑ

Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

Σε 2.122 μειώθηκαν
Σε 4.302 έμειναν σταθερές
Σε 3.792 αυξήθηκαν

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

Σύμφωνα με αυτήν:

Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Μετά από πολλά μπρος πίσω και αρκετά μαγειρέματα η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της για τις νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, τους συντελεστές του οποίου θα μάθουμε την Πέμπτη.

Σε λίγες ώρες θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν αύξηση των τιμών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποκαλύψουν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα δουν φουσκωμένο το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, όσους θα δουν μειωμένο το φόρο αλλά και τους… αδιάφορους οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια ποσά φόρου με αυτά που κατέβαλαν πέρυσι ακόμη και αν δουν μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκκαθαρίσεων με τις νέες τιμές που δείχνει βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 3,5 δις. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ικανοποιημένη από την συγκεκριμένη ακτινογραφία των εσόδων η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου άναψε το πράσινος φως για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τις νέες τιμές ζώνης σε 10.200 περιοχές της Ελλάδας η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Βουλή δύο τροπολογιών. Η μεν πρώτη θα προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογισθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με αυτές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, όπως προβλέπει ο νόμος. Η δεύτερη τροπολογία που μπορεί να είναι και επωφελής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να προβλέπει την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για αύξησή του κατά 50.000 ευρώ. Η τελική διάταξη θα δείξει τις αλλαγές – προσαρμογές που θα γίνουν με στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένα μόνο για το 15% των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο. Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτων υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 8 ευρώ για τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για τις τουριστικές περιοχές και για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές φιλέτα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το 67% των φορολογούμενων δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα ο λογαριασμός του ενιαίου φόρου θα είναι μειωμένος.

πηγη: newsit.gr