ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του achaianews.gr: Αυθαίρετες αγιογραφίες στον Μητροπολιτικό Ναό, λέει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας!

Αποκάλυψη-βόμβα του achaianews.gr, σχετικά με τις εργασίες ανακαίνισης και αγιογράφησης που συνεχίζονται στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας Πατρών: Σύμφωνα με τα απολύτως αδιάσειστα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, τόσο η αγιογραφία του Αναπεσόντος που βρίσκεται πάνω από την κυρία είσοδο του Ιερού Ναού, όσο και των διακοσμητικών που βρίσκονται στον πρόναο, είναι αυθαίρετες και έχουν γίνει δίχως την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη Εφορεία, έχει ζητήσει την απομάκρυνση τόσο του Αναπεσόντος, όσο και των διακοσμητικών στον πρόναο, που έχουν δημιουργηθεί χωρίς την σχετική άδεια!
Μάλιστα, ο σχετικός όρος περιλαμβάνεται στην μελέτη αναπαραγωγής του διακόσμου του Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας, που εγκρίθηκε το 2012 κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτ. Ελλάδας, αλλά με την ρητή προϋπόθεση να απομακρυνθούν οι επίμαχες αγιογραφίες.
Πρέπει να τονιστεί, ότι πέραν της προφανούς θρησκευτικής υπόστασης του οικοδομήματος, πρόκειται ταυτόχρονα και για ένα από τα κοσμήματα του κέντρου της Πάτρας και βέβαια διατηρητέο μνημείο, που μετρά 170 χρόνια ζωής και πλέον.
Ως γνωστόν, η Ευαγγελίστρια υπέστη τη φθορά του χρόνου και των σεισμών κι έτσι έγιναν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης που οχύρωσαν το μνημείο.
Έτσι και μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του achaianews.grφαίνεται ότι δικαιώνεται ο γνωστός θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος,ο οποίος με πρόσφατα κείμενά του στο διαδίκτυο, κατήγγειλε ποικίλες παρεμβάσεις, που φθάνουν μέχρι σημείου αλλοιώσεως του διατηρητέου μνημείου.
Ο κ. Ανδριόπουλος, ανάμεσα στα άλλα υποστήριζε, ότι «μπορεί ο ναός να «οπλίστηκε» ώστε να αντέχει τους κραδασμούς του χρόνου, αλλά εσωτερικά έχει αλλάξει τόσο πολύ η φυσιογνωμία του ώστε να μην αναγνωρίζουμε πια την Ευαγγελίστρια των παιδικών μας χρόνων.
Μπήκαν προσκυνητάρια ασχέτων προς την ιστορία και την παράδοση του ναού αγίων και τώρα αγιογραφείται το ιερό βήμα, το οποίο δεν ήταν ποτέ πριν αγιογραφημένο.
Έχει προηγηθεί η αγιογραφία «Ο Αναπεσών» πάνω από την είσοδο του ναού, η οποία επίσης δεν υπήρχε.
Γεννάται το ερώτημα: Έχει δώσει άδεια η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων γι’ αυτές τις παρεμβάσεις;Αν ναι, με ποιο σκεπτικό άραγε; Αν όχι, οφείλει να σταματήσει τώρα τις εργασίες που προσβάλλουν το μνημείο.»
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στην Ευαγγελίστρια δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ότι σε κάθε περίπτωση, ο ναός υφίσταται πολλές αυθαιρεσίες, για τις οποίες ευθύνεται το σημερινό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σημερινές αποκαλύψεις του achaianews.gr, γίνεται σαφές ότι οι συγκεκριμένες αγιογραφίες είναι αυθαίρετες, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η οποία έχει ζητήσει επίσημα την απομάκρυνσή τους.
Επιπροσθέτως, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με ανάρτησή του στο ιστολόγιό του χαρακτήρισε ως «κιτς» την συνύπαρξη, σε ένα σημείο του ναού, μιας εικόνας, ενός ψύκτη νερού και ενός πυροσβεστήρα!
Μάλιστα, ο Πατρινός θεολόγος, μιλώντας αποκλειστικά στο achaianews.gr. φέρεται διατεθειμένος να αποκαλύψει και άλλα, σε σχέση με τις απαράδεκτεςκατ΄ αυτόν, παρεμβάσεις στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών.