Τα εγκώμια της Παναγίας στον αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Μέντζενας Ερυμάνθου

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής στο προσκλητήριο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας στην τέλεση της ετήσιας Αρχιερατικής Ιεράς Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον αύλειο αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Μέντζενας Ερυμάνθου.

Στην Ιερά Παράκληση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος με τον Αρχιερατικό Επίτροπο του τ. Δήμου Φαρρών π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, με τον εφημέριο π. Μιχαήλ Γκότση της Πλατανόβρυσης και με το λοιπό ιερατείο.

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τις απογευματινές ώρες της 8ης Αυγούστου δεν επηρέασαν την αθρόα προσέλευση των πιστών, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενη ανάλογη θρησκευτική σύναξη και κατέκλυσαν τον γύρω αρχαιολογικό χώρο της Βυζαντινής Εκκλησίας, η οποία χρονολογείται από τον 9ο περίπου αιώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο, τρίκλιτης βασιλικής, η οποία δέχθηκε πρόσφατα το πρώτο μέρος της ανακαίνισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Εξωτερικά εμφανή ήσαν τα σημάδια αυτής της ανακαίνισης από την πλευρά του ιερού. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εκκλησίας, ώστε να γίνει επισκέψιμη.

Ευχές απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος και η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου καθώς και ευχαριστίες στη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα. Αναστασία Κουμούση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφερόμενος στο πρόσωπο αλλά και στη γιορτή της Παναγίας ανέφερε ότι η Παναγία είναι η μεγάλη Μητέρα μας και σ’ αυτή τρέχουμε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας και μας δίνει τη βοήθειά της απλόχερα. Ένας από τους ωραίους ύμνους που ευχαριστείται η Παναγία μας να ακούει είναι και ο ύμνος «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον .....», τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε αναφερόμενος και στη θαυμαστή αποκάλυψη του ύμνου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ σε μοναχό του Αγίου Όρους.
Οι παρακλητικοί ύμνοι και οι προσευχές των ιερωμένων αντήχησαν στη γύρω ειδυλλιακή περιοχή της Πλατανόβρυσης κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και δημιούργησαν συναισθήματα ψυχικής ανάτασης. Οι συγκλονιστικοί λόγοι του σεπτού μας Ποιμενάρχη δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, ευχαριστώντας το Σύλλογο για την ωραία πρωτοβουλία του καθώς και τους λοιπούς φορείς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες του Συλλόγου για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς της περιοχής, όπως είναι και η Παναγία της Μέντζενας.

Κάθε χρόνο με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και του Δήμου Ερυμάνθου τελείται η Ιερά Παράκληση, προκειμένου να διατηρήσει σε επικαιρότητα το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακαίνισης και της προβολής του Βυζαντινού αυτού μνημείου. Θύμισε στους παρισταμένους την επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα του Συλλόγου το 2011 που ετελέσθη στον ίδιο χώρο με κεντρικό ομιλητή το Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Καρπή με τον προφητικό τίτλο ‘’Σεβασμός στα μνημεία της περιοχής μας σημαίνει σεβασμός στο Περιβάλλον’’.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην τέλεση της προγραμματισμένης Ιεράς Παράκλησης.

Οι κυρίες του Συλλόγου και της Πλατανόβρυσης, με επικεφαλής την πρεσβυτέρα του π. Μιχαήλ προσέφεραν σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά.