«Η κόρη του αυτόχειρα»: της Πατρινής Λίλα Ζερβοπούλου

Η Λίλα Ζερβοπούλου επιστρέφει δυναμικά στα λογοτεχνικά δρώμενα με το νέο της μυθιστόρημα «Η Κόρη του Αυτόχειρα». Το βιβλίο, με τον προκλητικό τίτλο, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Πικραμένος».

Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, ώρα 13.00 στο «Επίκεντρο+» (Νόρμαν 16, Πάτρα). Την έκδοση θα καλωσορίσουν η Μένη Μαλλιώρη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σπύρος Μπουλής, δημοσιογράφος, ηθοποιός–σκηνοθέτης. Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα τεθούν, ενώ ζωντανή μουσική θα πλαισιώσει την εκδήλωση. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πάνος Τρουμπουνέλης, ηθοποιός. Στο πιάνο θα είναι η μουσικός Βίλλυ Τζούφα και θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Σύρος. Οι εκδόσεις «Πικραμένος» μάς προσκαλούν όλους αυτό το Σάββατο στην αφετηρία ενός νέου αναγνωστικού ταξιδιού.

Η υπόθεση
Ο οικογενειάρχης Νώντας Καμαρινός αυτοκτονεί στην ταράτσα του σπιτιού του. Το νήμα της δικής του ζωής κόβεται. Κανείς δε θα μιλήσει ποτέ για την αυτοχειρία, δε θα αναζητήσει τα αίτια ή τις συνέπειες που μπορεί αυτή η πράξη να έχει στα συγγενικά του πρόσωπα. Μόνο η δεκάχρονη κόρη του αυτόχειρα, η Ναταλία, σημαδεύεται αμετάκλητα. Εκείνη διερευνά εφ’ όρου ζωής, συνειδητά και υποσυνείδητα, το αναπάντητο ερώτημα που οδήγησε τον πατέρα της στην έσχατη λύση. Στήριγμα σ’ αυτήν την αναζήτηση, στην εφηβική κι ενήλικη ηλικία, είναι ο πατριός της Γιώργος Βελισσαράκης. Όταν κι αυτός φύγει από τη ζωή, η ηρωίδα θα βρεθεί σε κενά σκέψης και συναισθηματική σύγχυση. Ο γάμος της διαλύεται και νέοι, αναπάντεχοι, θυελλώδεις, αλλά παροδικοί, έρωτες έρχονται για να γεμίσουν τις ώρες της πλήξης της. Ό,τι ισορροπούσε γκρεμίζεται. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και ο ψυχισμός της σε συνεχείς μεταπτώσεις. Η κρίση μέσα της και η αναζήτηση της εσωτερικής λύτρωσης αδιάκοπες. Πώς στέκεσαι ενώπιον των κοινωνικών συμβάσεων, πώς ενώπιον του έρωτα και πώς ενώπιον της ζωής; Πώς τελικά επέρχεται η αυτοκυριαρχία στη γυναικεία ψυχή; Και πώς γεννιέται η ελπίδα;

Η συγγραφέας
Η Λίλα Ζερβοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τέλειωσε το Αρσάκειο Πατρών και σπούδασε Ψυχολογία. Την κέρδισε η συγγραφή και για μερικά χρόνια και η δημοσιογραφία. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα και στην Αθήνα.