Μέσα στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας- φωτογραφίες-

Υπάρχει ένα μουσείο στην Αθήνα που λίγοι το ξέρουν, αν και συγκεντρώνει τους πιο φρικιαστικούς θησαυρούς του ελληνικού εγκλήματος. Από κεφάλια ληστών, μέχρι έμβρυα στη φορμόλη. Σας το παρουσιάζουμε με τη δέουσα ανατριχίλα! Η μακρόστενη αίθουσα στο Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας όπου βρίσκεται το Εγκληματολογικό Μουσείο είναι αρκετά φωτεινή και κρύα. Δεν υπάρχει καλοριφέρ, επειδή η υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί πρόβλημα στη συντήρηση των εκθεμάτων. Τα αντικείμενα που μπορείς να δεις στο Μουσείο Εγκληματολογίας από κοντά δεν είναι τόσο αηδιαστικά και φρικτά όσο μας τα περιέγραφαν ή όσο φαίνονται στις φωτογραφίες.

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ανήκει και λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5343/1932. Το Μουσείο είναι ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην υπηρεσία της κοινωνίας, με κύριο σκοπό την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου της Ιατρικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και των Σχολών της Αστυνομίας. Οι Συλλογές του είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αρκετά παλαιές, αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης εργασίας για τη συγκέντρωσή τους από διαπρεπείς Καθηγητές της Ιατροδικαστικής. Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εγκληματολογικό Μουσείο αποτελεί κέντρο άσκησης, έρευνας, καλλιέργειας, μελέτης, προώθησης και ανάπτυξης της επιστημονικής δραστηριότητας, εκτός από την αυτονόητη εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία που επιτελεί.

Η μοναδική γκιλοτίνα (ή λαιμητόμος ή καρμανιόλα) της Ελλάδας

Μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε στην σπηλιά του Νταβέλη

Nεογνό και κεφάλι σε φορμόλη - και τα δύο οφείλονται σε θανάτους από σφαγή

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από διάσημα εγκλήματα των αρχών του 20ου αιώνα

Το χέρι και το αυτί σε φορμόλη του Βασιλοκτόνου Αλέξανδρου Σχινά - Άλλο ένα έγκλημα που ερεύνησαν ήταν η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α', το 1913, από τον βασιλοκτόνο Αλέξανδρο Σχινά. Στο εργαστήριο υπάρχει το αυτί και το χέρι του μέσα σε φορμόλη – τους είχε σταλεί για την ταυτοποίηση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Όπως, επίσης, υλικό από τον Δράκο της Καλογρέζας που ήταν παιδόφιλος και βίαζε και σκότωνε μικρά παιδιά – είχε σκοτώσει επτά άτομα.

Κέρινα ομοιώματα που αποδίδουν άριστα τις βλάβες που προκαλούνται κατά τους πυροβολισμούς όταν γίνεται το έγκλημα. Περιέχουν επίσης εξαιρετικές αναπαραστάσεις διαφόρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Νεογνά σε φορμόλη που έχουν αφαιρεθεί από διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης.

Χέρι που έχει καεί από ηλεκτροπληξία

Φωτογραφικό υλικό από διάσημα εγκλήματα

Όλη η συλλογή του Εγκληματολογικού Μουσείο έχει πλέον ψηφιοποιηθεί και μπορεί κάποιος να τη δει  εδώ  http://www.criminology-museum.uoa.gr

Πηγή: www.lifo.gr