Παρέμβαση Σιγαλού για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων

Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σιγαλού , για το θέμα των απορριμμάτων και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που χειρίστηκαν το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΓΑΛΟΥ

Το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη και Αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής της Δημοτικής περιόδου 2006 – 2010 (Δημαρχία Ανδρέα Φούρα) έκριναν σκόπιμο να επαναφέρουν στη μνήμη μας τα έργα και τις ημέρες τους, στο  κρίσιμο για την πόλη ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, κατηγορούν την Δημοτική Αρχή Δημαρά γιατί απέρριψε τους όρους του διαγωνισμού που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή Φούρα για την κατασκευή και λειτουργία από ιδιώτη, μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων της Πάτρας, και έκανε το διαγωνισμό με άλλους όρους.

Απορρίψαμε λοιπόν, τότε την επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για δημοπράτηση του έργου με την μορφή της σύμβασης παραχώρησης Δημόσιου Έργου, με φωτογραφικές διατάξεις που δεν εξασφάλιζαν τον στοιχειώδη ανταγωνισμό και προέβλεπαν όρους αποικιακού τύπου.

Οι όροι εκείνου του διαγωνισμού αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα της φαυλότητας εκείνης της εποχής και του τρόπου με τον οποίο κάποιοι διασπάθιζαν το Δημόσιο χρήμα και ξεζούμιζαν τον Ελληνικό λαό. Ευτυχώς τα Τεύχη Δημοπράτησης εκείνου του διαγωνισμού υπάρχουν για να αποτελούν ιστορικό τεκμήριο των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στη παρακμή και την πτώχευση.

Υπενθυμίζουμε στους αμετανόητους ότι εάν είχαν γίνει δεκτοί εκείνοι οι όροι του διαγωνισμού τους, σήμερα οι Πατρινοί θα πλήρωναν για την επεξεργασία των σκουπιδιών 120 ευρώ τον τόνο, όταν πουθενά στον κόσμο δεν πληρώνονται περισσότερο από 60 ευρώ.
 
Ως αφορά τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του «περίφημου εργοστασίου» του 2010 που επαίρονται μερικοί, ότι η Πάτρα έχασε χρυσή ευκαιρία, παραπέμπουμε, στις τεχνο-οικονομικές παρατηρήσεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος (Ιούνιος 2011) για να παραμείνουν κάποιοι σιωπηλοί για να μην πω , να κρυφτούν καλύτερα.