Οι ... γκράφιτι γωνιές της Πάτρας !

Υπάρχουν κάποια σημεία στην Πάτρα τα οποία ξεχωρίζουν έχουν χρώμα , ζωντάνια , μυστήριο . Πρόκειται για εντυπωσιακές δημιουργίες graffiti ! Τo δεύτερο street art festival Patras | Artwalk 2 πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Πάτρα και άφησε πίσω του μερικές από τις παρακάτω υπέροχες εικόνες ! Είχε ώς σκοπό να αλλάξει την όψη κτηρίων της πόλης με την βοήθεια γνωστών street artists ! Και το κατάφεραν άλλαξαν την όψη δημιούργησαν "γωνιές" ξεχωριστές!

Δείτε μερικά


Το γκράφιτι έχει πολλές εκδοχές. Αλλοτε περνά μηνύματα με σχετικές περίτεχνες τρισδιάστατες και πολύχρωμες αναγραφές σε τοίχους και άλλοτε απεικονίζει πρόσωπα και μίξεις, που προσιδιάζουν σε πίνακα ζωγραφικής. Βασικό συστατικό κάθε γκράφιτι είναι η έμπνευση του δημιουργού, η ψυχολογία του, το μήνυμα που θέλει να περάσει. Τα σπρέυ πέρνουν φωτιά και το χρώμα απλώνεται σε τοίχους και άλλες επιφάνειες όσο τραχιές κι αν είναι. Οι καλλιτέχνες πολλοί και σχεδόν πάντα υπογράφουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τις δημιουργίες τους. Συνήθως με μια περίτεχνη υπογραφή ή ακόμη και με ψευδώνυμο.
Μερικά από τα είδη γκράφιτι που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
Ζωγραφική γκράφιτι
Σε εξωτερικούς τοίχους (συνήθως σε τοίχους στους δρόμους, σε τοίχους κτηρίων και κάτω από γέφυρες/τούνελ). Όταν γίνονται σε ένα προσωπικό χώρο που το βλέπουν ελάχιστοι, δεν θεωρείται γκραφίτι.
Συνθήματα
Ζωγραφική (φαινόμενο προερχόμενο από την Αμερική – ΗΠΑ)
Διαμαρτυρία (για παράδειγμα στην Βόρεια Ιρλανδία, με τα murals που απαθανατίζουν νεκρούς και θέματα από τις συγκρούσεις με τους Βρετανούς)
Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (συνήθως μικρού μεγέθους), π.χ. τουαλέτες, σκοπιές, θρανία
Αυτοσχέδια ποιήματα

Το στένσιλ χρησιμοποιείται συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας για "γρήγορα" γκράφιτι. Σε ορισμένες πόλεις του κόσμου υπάρχουν τοίχοι μόνο για γκραφίτι. Κάποιες φορές το γκραφίτι γίνεται κατά επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία. Κατά τα όσα συνηθίζονται ανάμεσα στους γκραφιτάδες, υπάρχουν και τοίχοι που είναι μόνο για καλούς γκραφίστες, και οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να κάνουν πάνω στο δικό τους γκραφίτι μια μουτζούρα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εκτός αν έχει χαλάσει με το πέρασμα του χρόνου και ειδοποιηθούν ότι θα γίνει άλλο σχέδιο πάνω στο δικό τους). Αυξημένη δημοτικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει η τεχνική του στένσιλ, όπου το σχέδιο προετοιμάζεται από πριν στο χώρο του γκραφιτά κόβοντας λεπτή λαμαρίνα ή ξύλο, που χρησιμοποιείται σε επαφή με τον τοίχο ψεκάζοντας από πάνω τη μπογιά, αφήνοντας αποτύπωμα μόνο όπου υπάρχει κενό στη λαμαρίνα. Σημαντικός καλλιτέχνης αυτής της τεχνικής είναι ο Βρετανός Banksy.

Πηγή πληροφοριών el.wikipedia.org