Στο Υπουργείο Υποδομών η μελέτη για τη σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών η μελέτη για τη σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την υλοποίηση της και εκπονήθηκε αδαπάνως η μελετητική εταιρεία RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε, με το Υπουργείο να εκδίδει την έγκριση της απόφασης αυτής στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τα επόμενα στάδια για να μπορέσει το έργο να θεωρηθεί ώριμο είναι η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κατάθεση της προς έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςκαι το ΥΠΕΝ. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 77εκατ.ευρώ και αφορά τη δημιουργία ενός άξονα που θα ενώνει την Ιόνια Οδό με το Αγρίνιο μήκους περίπου 15χλμ. Συγκεκριμένα:

Η σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό θα γίνεται μέσω κλειστού αυτοκινητόδρομου με διαχωρισμένο κατάστρωμα κυκλοφορίας το οποίο φέρει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η συνδετήριος μήκους 13.4 Km καταλήγει στην νέα προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου μήκους 6.8 Km.

Η προτεινόμενη λύση όπως εξηγεί το "ypodomes.com" μειώνει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Αγρινίου – Ρίου κατά 12min και βελτιώνει θεμελιωδώς την οδική ασφάλεια των μετακινήσεων. Εκτιμάται ότι τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία θα αποσβέσουν την επένδυση κατασκευής του έργου (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης απαλλοτριώσεων) μέσα σε 7 έτη από την λειτουργία του.

Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις αφορούν σε περίπου 1,400 στρέμματα. Για την ολοκλήρωση της μελετητικής προσπάθειας η ομάδα μελέτης επένδυσε στο έργο 2,100 ανθρωποώρες μηχανικού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2017 έως τον Νοέμβριο 2017.

Μετά την εκπόνηση και έγκριση της ΜΠΕ υπάρχουν δύο περιπτώσεις για να χρηατοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. Η πρώτη το έργο αυτό να ενταχθεί στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού, βάσει της επιθυμίας του ΥΠ.ΥΠΟΜΕ και ενδεχόμενης πρότασης από τον παραχωρησιούχο (αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο).

Η δεύτερη λύση είναι το έργο να ενταχθεί στο ΠΔΕ και να επιχειρηθεί η κατασκευή του ανεξάρτητα από το ΕΣΠΑ ωστόσο και με αυτόν τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί. Το βασικό βήμα της μελέτης έχει ήδη γίνει, οπότε είμαστε μπροστά σε μία ζωντανή διαδικασία που η εξέλιξη της θα έχει μεγάλο κοινωνικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον.

Να θυμίσουμε ότι είναι βασικό αίτημα των φορέων της περιοχής η βελτίωση της σύνδεσης της μεγαλύτερης πόλης της Αιτωλοακαρνανίας με την Ιόνια Οδό, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου.