GASTRONOMY

GASTRONOMY

Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

Υλικά

1.200 γρ. χοιρινά μπριζολάκια από κόντρα, με το κόκαλο, πάχους 1 εκ., καλά στεγνωμένα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη

1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

500 ml λευκό, ξηρό κρασί

1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας

τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο, κοπανισμένο

τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 7 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα και κοπανισμένα

2 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, σε λεπτές φέτες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 κουτ. σούπας από τα προαναφερθέντα φρέσκα μυρωδικά (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερά)

Διαδικασία

Μαρινάρισμα: Αφού ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά, βγάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη για το τηγάνισμα (ή 1 κουτ. γλυκού από τα ξερά). Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το κρασί για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μέλι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και, μόλις πάρουν μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Αδειάζουμε το κρασί μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα και προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες (ιδανικά 12 - 15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να μαριναριστούν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το μπολ και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο, βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση (αν χωράνε, διαφορετικά τα ψήνουμε σε περισσότερες δόσεις).

Μπορούμε ακόμη να βάλουμε δύο τηγάνια στη φωτιά - σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 4 - 5 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά που κρατήσαμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας.

Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα ή με φάβα με κάππαρη και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.

Πηγή: gastronomos.gr- Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο  Γεώργιος Παππάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του 10ου Περ. Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος , αναφέρει ότι:   "Τις τελευταίες ημέρες ο κα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την όλη κατάσταση μετά και τα περιοριστικά μέτρα πολιτικής προστασίας που επιβλήθηκαν στους δύο οικισμούς», τόνισ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και όλα παγκοσμίως κινούνται γύρω από την πανδημία. Ο αθλητισμός, όπως είναι φυσικό, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για πολλούς αθλητές, με την πάροδο της τετραετίας το ιαπωνικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένας στόχος που επιδιώχθηκε με μεγάλη θέληση, καθώς αποτελεί το ιδανικό βήμα αποχαι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο  Γεώργιος Παππάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του 10ου Περ. Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος , αναφέρει ότι:   "Τις τελευταίες ημέρες ο καταιγισμός των κανόνω
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τρεις κλοπές που διαπράχθηκαν, σε οικία στη Νέα Φιγαλεία, Ηλείας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σε σχέση με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών όσον αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης έκανε τη
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search