GASTRONOMY

GASTRONOMY

Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ:

100 γρ. ελαιόλαδο

2 κύβους κότας

1-2 κ.σ. μουστάρδα

ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια

χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια

1-2 σκ. σκόρδο

1-2 κ.σ. μέλι

1,5 κιλό μπριζόλες χοιρινές, καρέ

6 πατάτες, μέτριες, καθαρισμένες

1 κ.γ. ρίγανη

200 ml νερό, ζεστό

πιπέρι

θυμάρι

ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τους κύβους, τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, το σκόρδο, το μέλι και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα-σάλτσα μας μέσα σε ένα μεγάλο ταψί.

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε μέσα στο ταψί.

Σε ένα ξύλο κοπής, προετοιμάζουμε τις μπριζόλες μας.

Στις μπριζόλες μας από την εξωτερική μεριά του κεντρικού κοκάλου υπάρχει συνήθως ένα παχύ στρώμα λίπους. Για να μπορεί να ψηθεί σωστά αλλά και για να πάρει όμορφο σχήμα η μπριζόλα μας ένα καλό tip είναι να κάνουμε τομές στο κομμάτι αυτό κάθετες προς το κεντρικό κόκαλο.

Γυρνάμε τη μπριζόλα κάθετα (όρθια) πάνω στο ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές πλάτους 1 εκ. στο λίπος μέχρι να φτάσουμε το κεντρικό κόκαλο. Με το ψήσιμο μαζεύει το λίπος και φαίνεται σαν στη μπριζόλα μας να έχουν γίνει πολεμίστρες.

Προσθέτουμε και τις μπριζόλες στο ταψί μαζί με τη ρίγανη, το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Φροντίζουμε η πλευρά του λίπους να ακουμπάει περιμετρικά το ταψί, για να ψηθεί και να γίνει τραγανό.

Εάν έχουμε χρόνο, καλό είναι να τις αφήσουμε για 12 ώρες να μαριναριστούν μέσα στο ψυγείο σκεπάζοντάς τες με αλουμινόχαρτο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα. 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τις πατάτες και τις μπριζόλες μία φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με εξήντα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, να μείνει το φαγητό με τη λεμονάτη σάλτσα του και να πάρει καλό χρώμα το κρέας. Αφού ξεσκεπάσουμε, μόλις πάρουν χρώμα, γυρνάμε τις μπριζόλες για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τις πατάτες, λίγα μυρωδικά και μπόλικο ζουμάκι.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Για την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών σε κλάδους του κόμβου Ξυλοκάστρου (Χ.Θ. 119,3), θα εφαρμοστεί ολιγοήμερος αποκλεισμός κυκλοφορίας από την Δευτέρα 01/03/2021 στις 7:00 το πρωί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νεότερα: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία για τον Δ. Κουφοντίνα που έγινε στο κέντρο της Πάτρας. Πρώτη Ενημέρωση: Νέα συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στην Πάτρα, υπέρ του Δ. Κουφο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορ . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα για την ανθρωπότητα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει ήδη κλιμάκιο στην περιοχή όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα. Μπροστά σε μια νέα, απί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νεότερα: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία για τον Δ. Κουφοντίνα που έγινε στο κέντρο της Πάτρας. Πρώτη Ενημέρωση: Νέα συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στην Πάτρα, υπέρ του Δ. Κουφοντίνα. Ήδη έχουν ξε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Γ.Ν. Παίδων «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» Πατρών οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τι κι αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο και τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ, ο κορονοϊός είναι ύπουλος και δεν “παίζει”! Ετσι ενώ σε τοπικό μέσο ενημέρωσης είχε καταγραφεί ένα κρούσμα, χθες έγινε γνωστό ότι τα
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search