GASTRONOMY

GASTRONOMY

Τυρόπιτα κουρού

#tsoulotip: 1. Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν οι πίτες κατά το ψήσιμο. 2. Φοράμε γάντια όταν ανοίγουμε το ζυμάρι για να μη δώσουμε θερμοκρασία με τα χέρια μας και μαλακώσει η ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

250 γρ. βούτυρο, παγωμένο

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

1 αυγό, medium

2 κρόκους αυγού (medium), για το άλειμμα αραιωμένοι σε λίγο νερό

1 κ.γ. αλάτι

 

Για τη γέμιση:

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο

200 γρ. κασέρι, τριμμένο

100 ml γάλα, πλήρες

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

2Έπειτα, ρίχνουμε το γιαούρτι μαζί με το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Εκτέλεση για τη γέμιση: Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη.
4Αφού περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές με έναν πλάστη δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40Χ40εκ. και πάχους 3χιλ. (αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι).
5Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη με ένα πιάτο ή ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 20εκ. Αφήνουμε τα κομμάτια στην άκρη, πλάθουμε ξανά τη ζύμη που περίσσεψε και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
6Ύστερα, τοποθετούμε τα ζυμαράκια στον πάγκο εργασίας, τα αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες τους και βάζουμε περίπου 2 κ.σ. από τη γέμιση στο πάνω μισό τους αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.
7Αμέσως μετά, κλείνουμε με την απέναντι πλευρά σε σχήμα μισοφέγγαρου και γυρνάμε τις άκρες ελαφρώς προς τα μέσα.
8Τέλος, τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις αλείφουμε με τους κρόκους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30-35 λεπτά.
9Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search