GASTRONOMY

GASTRONOMY

Τυρόπιτα κουρού

#tsoulotip: 1. Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν οι πίτες κατά το ψήσιμο. 2. Φοράμε γάντια όταν ανοίγουμε το ζυμάρι για να μη δώσουμε θερμοκρασία με τα χέρια μας και μαλακώσει η ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

250 γρ. βούτυρο, παγωμένο

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

1 αυγό, medium

2 κρόκους αυγού (medium), για το άλειμμα αραιωμένοι σε λίγο νερό

1 κ.γ. αλάτι

 

Για τη γέμιση:

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο

200 γρ. κασέρι, τριμμένο

100 ml γάλα, πλήρες

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

2Έπειτα, ρίχνουμε το γιαούρτι μαζί με το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Εκτέλεση για τη γέμιση: Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη.
4Αφού περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές με έναν πλάστη δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40Χ40εκ. και πάχους 3χιλ. (αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι).
5Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη με ένα πιάτο ή ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 20εκ. Αφήνουμε τα κομμάτια στην άκρη, πλάθουμε ξανά τη ζύμη που περίσσεψε και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
6Ύστερα, τοποθετούμε τα ζυμαράκια στον πάγκο εργασίας, τα αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες τους και βάζουμε περίπου 2 κ.σ. από τη γέμιση στο πάνω μισό τους αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.
7Αμέσως μετά, κλείνουμε με την απέναντι πλευρά σε σχήμα μισοφέγγαρου και γυρνάμε τις άκρες ελαφρώς προς τα μέσα.
8Τέλος, τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις αλείφουμε με τους κρόκους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30-35 λεπτά.
9Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κατάργηση του 8ώρου ανήκει στη φαντασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις επικρίσεις των κομμάτων της αντι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων έχει μπει για τα καλά η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά οι περιοχές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού που από την Κυριακή του Πάσχα, καταγράφουν εκτόξε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου. Δίκυκλο συγκρούστηκε με ποδήλατο με αποτέλεσμα ένα άτομο να τραυματιστεί. Ο τρα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.421 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Πέμπτη και 83 νεκρούς, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 754 που είναι κατά 11 λιγότεροι από χθες. Ρεκόρ σημειώθηκε στα τεστ γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων έχει μπει για τα καλά η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά οι περιοχές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού που από την Κυριακή του Πάσχα, καταγράφουν εκτόξευση κρουσμάτων κορων
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου. Δίκυκλο συγκρούστηκε με ποδήλατο με αποτέλεσμα ένα άτομο να τραυματιστεί. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε περιοχές της Πάτρας.   Για αύριο Παρασκευή 7 Μαΐου προγραμματίζονται δειγμα
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search