ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Χειμώνας: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την παγωνιά

Η παγωνιά δοκιμάζει τις αντοχές του οργανισμού, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία τι τρώμε, πως ντυνόμαστε και πως θερμαίνουμε τα σπίτια μας. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παγωνιά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, γιατί καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας, ακόμα κι όταν βρίσκεται κανείς σε κλειστούς χώρους.

Τώρα λοιπόν που (ξανα)κτυπά χιονιάς τη χώρα μας, ας θυμηθούμε τις συστάσεις των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την παγωνιά.

Να ντύνεστε σε στοιβάδες

Να φοράτε πολλά, άνετα ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό που ακουμπά το δέρμα σας πρέπει να «παγιδεύει» τη θερμότητα (όπως λ.χ. συμβαίνει με τα συνθετικά υφάσματα). Αν βγείτε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το τελευταίο ρούχο που θα φορέσετε (μπουφάν, παλτό) είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο.

Τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Αν βραχούν, πρέπει να τα αλλάξετε αμέσως. Να θυμάστε ότι τα βρεγμένα ρούχα αποβάλλουν θερμότητα από το σώμα, αντί να την κρατούν σε αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πριν από χρόνια πώς ντύνονται οι κάτοικοι της ανατολικής Σιβηρίας για να προστατευθούν από την παγωνιά. Όπως είχαν διαπιστώσει, στους υπαίθριους χώρους φορούσαν τουλάχιστον τέσσερις στοιβάδες ρούχων από χοντρά υφάσματα. Επιπλέον, όσο έπεφτε η θερμοκρασία, τόσο περισσότερα ρούχα χρησιμοποιούσαν.

Προστατεύστε τα άκρα του σώματος

Η ίδια μελέτη είχε δείξει πως όταν η θερμοκρασία έπεφτε πάρα πολύ, οι κάτοικοι της Σιβηρίας φρόντιζαν να προστατεύουν και το κεφάλι και τα χέρια τους από το κρύο. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με:

Σκούφο, που καλύπτει τα αυτιά και ιδανικά τα πλάγια του προσώπου. Ο σκούφος πρέπει να αποτελείται από χοντρό ύφασμα.

Χοντρά γάντια, με ζεστή επένδυση

Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράτε αδιάβροχες μπότες (ιδανικά με επένδυση). Πρέπει να έχουν αντιολισθητικές σόλες για να μην γλιστρήσετε στον πάγο.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Να τρέφεστε καλά και να πίνετε πολλά υγρά (κατά προτίμηση νερό, αλλά όχι καφέ και αλκοόλ). Προσθέστε στη διατροφή σας:

Έξτρα πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια)

Έξτρα υδατάνθρακες (λ.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, δημητριακά)

Η πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή άφθονης θερμότητας. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για τις μέρες με παγωνιά είναι η φασολάδα, η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα. Προσθέστε μαύρο πιπέρι ή καυτερή πιπεριά που εντείνουν τη θερμογένεση.

Ζεστάνετε σωστά το σπίτι

Η ιδανική θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων τον χειμώνα είναι 18-20 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με επιστήμονες από το University College του Λονδίνου. Η μελέτη της Σιβηρίας είχε δείξει ότι η μέση θερμοκρασία στα σπίτια των κατοίκων της ήταν 18-19 βαθμούς, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού έπεφτε στους -48 βαθμούς Κελσίου!

Αν δεν μπορείτε να θερμάνετε επαρκώς το σπίτι, να φοράτε περισσότερα και πιο ζεστά ρούχα. Φροντίστε να μην μένετε ακίνητοι σε μία καρέκλα (η κίνηση παράγει θερμότητα), καθώς και να φοράτε ζεστές πιτζάμες το βράδυ. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε φανελένια σεντόνια ή σεντόνια από ύφασμα ζέρσεϊ που είναι πιο ζεστά από τα βαμβακερά.

Προσοχή στα μέσα θέρμανσης

Η φωτιά είναι μία από τις μεγάλες απειλές του χειμώνα, αλλά μπορεί να αποφευχθεί. Ιδανικά, το σπίτι σας πρέπει να διαθέτει πυρανίχνευση και ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Αν δεν διαθέτει, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον φούρνο της κουζίνας για θέρμανση. Μην κοιμάστε με αναμμένα τζάκια, ξυλόσομπες, κεριά, θερμάστρες γκαζιού κ.λπ. Να θυμάστε ότι μόνο οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα σώματα του καλοριφέρ είναι ασφαλή για χρήση σε μη αεριζόμενο χώρο. Όλα τα άλλα είδη θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένου του καυστήρα του καλοριφέρ) πρέπει να λειτουργούν σε καλά αεριζόμενους χώρους και μόνο όσο είστε ξύπνιοι.

Αν δεν έχετε κεντρική θέρμανση, επενδύστε σε μια καλή, φορητή θερμάστρα χώρου. Πρέπει, όμως, να σβήνει αυτόματα σε περίπτωση ανατροπής, καθώς και να την σβήνετε πριν μπείτε για ύπνο. Να τοποθετείτε τη θερμάστρα σε λεία, σκληρή, οριζόντια  και άφλεκτη επιφάνεια (δηλαδή πάνω στο πλακάκια και όχι πάνω στα χαλιά).

Αν έχετε τζάκι, μην το χρησιμοποιείτε δίχως προστατευτικό. Μην χρησιμοποιείτε προεκτάσεις και πολύπριζα για τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αν είναι απαραίτητη η προέκταση, φροντίστε να είναι σύγχρονη και κατάλληλη για τη θερμάστρα που έχετε επιλέξει.

Προσέξτε πως φτυαρίζετε το χιόνι

Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μία πολύ κοπιώδης δραστηριότητα, που καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό. Γι' αυτό τον λόγο σχετίζεται ακόμα και με θανάτους, ιδίως όταν γίνεται από αγύμναστους ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν καν αν έχουν γερή καρδιά.

Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NFC) συνιστά:

Να μην φτυαρίζετε το χιόνι μετά από το φαγητό ή ενόσω καπνίζετε

Να κάνετε πρώτα διατάσεις (στρέτσινγκ) και ύστερα να αρχίσετε το φτυάρισμα με αργό ρυθμό

Να φτυαρίζετε το φρέσκο χιόνι (είναι πιο ελαφρύ)

Να σπρώχνετε το χιόνι όποτε μπορείτε, αντί να σηκώνετε το γεμάτο φτυάρι

Να ρίχνετε το βάρος στα πόδια σας και όχι στη μέση σας όταν είναι απαραίτητο να σηκώσετε το φτυάρι.

Να διακόπτετε το φτυάρισμα πριν νιώσετε εξάντληση

Αν νιώσετε ζάλη ή ενόχληση στο στήθος, σταματήστε επειγόντως το φτυάρισμα και συμβουλευθείτε έναν γιατρό

Αν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν πρέπει να φτυαρίσετε το χιόνι δίχως τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Το δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει η νομοθετική ρύθμιση που θα σβήνει τις φωτιές που άναψαν σε χιλιάδες συνταξιούχους τα ραβασάκια που έλαβαν με τους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το όνομα του Πατρινού Εύζωνα Σπύρου Θωμά, δόθηκε σε αίθουσα της Προεδρικής Φρουράς, ως ένδειξη τιμής στον 24χρονο, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, όταν «έσβησε» μέσα στον . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ανακοίνωση του Δήμου Καλαβρύτων αναφέρει: Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι πρόεδροι και εκλεχτά μέλη των διοικητικών συμβουλίων, Το πολιτιστικό απόθεμα της Επαρχίας Καλαβρύτων, ως δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την απόσταση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το όνομα του Πατρινού Εύζωνα Σπύρου Θωμά, δόθηκε σε αίθουσα της Προεδρικής Φρουράς, ως ένδειξη τιμής στον 24χρονο, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, όταν «έσβησε» μέσα στον θάλαμο της Προεδρική
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αγωνία αναμένει η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας στα χέρια του ανακριτή. Σύμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης στην Περιμετρική Πατρών και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση των καλυμμάτων των φρεατίων στο ρεύμα προς Πύργο μεταξύ των κόμβων Πάτρας-Κ1 (Χ.Θ. 205,150) κ
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search