ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Αντιμετωπίζοντας την κρίση …του εντέρου

Αυτό το άρθρο αφορά όσους βιώνουν συχνά επεισόδια διάρροιας, τους φροντιστές τους που πολλές φορές είναι πελαγωμένοι και δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που υποφέρει, και τέλος, τους θεραπευτές που θέλουν αλλά δεν τολμούν.

 

Δεν τολμούν να αναλύσουν τα βήματα αυτοβοήθειας που θα ανακουφίσουν τον ασθενή μέσα στο χώρο της…τουαλέτας!

 

Η διαδικασία της αφόδευσης και οτιδήποτε βιώνουμε με το έντερό μας είναι συχνά θέμα ταμπού. Τόσο για τον πάσχοντα όσο και τον θεραπευτή, που δεν ξέρει ποιες κατάλληλες λέξεις να χρησιμοποιήσει για να μην θεωρηθεί προσβλητικός ή αηδιαστικός.

 

Γεγονός

Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων υποφέρει από επαναλαμβανόμενα «ανεξήγητα» επεισόδια κολικού εντέρου. Συχνά συνοδεύονται και από επίπονες και συχνές κενώσεις.

 

Ασκηθείτε Online

Για όσους ευτυχώς δεν το έχουν βιώσει ποτέ, θα σας πω πως συχνά οι πάσχοντες αναφέρουν πως

 

Κόντεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους  μέσα στην τουαλέτα

Ένοιωσαν φριχτούς πόνους σαν μαχαίρι που στριφογυρνάει μέσα στο έντερό τους.

Εάν έχετε περάσει γαστρεντερίτιδα φανταστείτε τον πόνο επί 3 και πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα ίσως και για χρόνια! Εκείνη τη στιγμή πραγματικά όλοι θα ψάχναμε απεγνωσμένα το μαγικό «χάπι» που θα μας ξεκολλούσε από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Ωχ και τουαλέτα!

Δεν θα αναφερθώ στο τι μπορεί να σε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Ούτε στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να σε ανακουφίσει. Αυτά ίσως αποτελέσουν τροφή για νέο άρθρο μου.

 

Θα σου αναφέρω όμως, σε σένα που έχεις υποφέρει, τα πρακτικά βήματα ένα προς ένα που μπορείς να ακολουθήσεις για τη λύση του επεισοδίου.

 

Ξεκινώντας από το «Ωχ!!» που θα σε οδηγήσει στην τουαλέτα και που ξέρεις από την εμπειρία σου πως δεν θα έχεις καλά ξεμπερδέματα ακολούθησε τα εξής:

 

Άνοιξε τον θερμοσίφωνα

Αν έχεις φυσικό αέριο ή boiler είσαι τυχερός γιατί έχεις ζεστό νερό όλη μέρα! Θα καταλάβεις παρακάτω που θα σου χρησιμέψει…

 

Μην πας στην δουλειά

Αποφάσισε πως δεν θα πας στην δουλειά ή σε κάποια άλλη υποχρέωση, τουλάχιστον για ένα δίωρο.

 

Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πως τίποτε άλλο δεν εκκρεμεί και πως έχεις τον χρόνο να αφοσιωθείς στην αυτοϊασή σου. Το άγχος ποτέ δεν είναι βοηθός της διάρροιας!

 

Γενικά, ενημέρωσε τους οικείους σου πως θα απασχολήσεις  αποκλειστικά  την τουαλέτα για το επόμενο διάστημα κι αν γίνεται να μην σε ενοχλήσουν αλλά διακριτικά να σε έχουν έννοια.

 

Σκαμνάκι & μαξιλαράκι

Θα πρέπει από σήμερα να προμηθευτείς ένα σκαμνάκι που θα σε βοηθήσει ώστε τα πόδια σου να έχουν οξεία γωνία περίπου 30 μοιρών με τον κορμό σου.

 

Αυτή η στάση θα σε βοηθήσει περισσότερο από κάθε άλλη όπως εξηγώ στο άρθρο μου «Η λύση της δυσκοιλιότητας αλλιώς».

 

Επιπλέον θα σε βοηθήσει ένα φουσκωτό μαξιλαράκι όπως αυτά του αυχένα για τα ταξίδια ή μια πετσέτα σε ρολό για την πλάτη σου. Εκείνη την ώρα θα με θυμηθείς!

 

Ο θρόνος του πόνου

Ενώ κάθεσαι στο «θρόνο του πόνου» ξεκίνας να γεμίζεις την μπανιέρα με ζεστό νερό. Όσο καυτό το ανέχεσαι.

 

Εάν δεν έχεις μπανιέρα μπορείς να έχεις δίπλα σου μια θερμοφόρα. Πρόσεξε πάρα πολύ αν είναι ρεύματος, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!

 

Η ώρα της μπανιέρας

Ίσως σου έρθει τάση για εμετό, οπότε να έχεις ένα λεκανάκι κοντά σου.

 

Εάν αρχίσεις να ζαλίζεσαι ενημέρωσε κάποιον εγκαίρως να σου φέρει λίγο αλάτι για να βάλεις κάτω από τη γλώσσα. Άνοιξε την πόρτα της τουαλέτας ή το παραθυράκι για να πάρεις αέρα-δεν είναι ώρα για ντροπές!  Ένα άρωμα λεμονιού ηρεμεί τον ίλιγγο.

 

Ετοίμασε 1-2 πετσέτες στο πάτωμα. Κι ένα μπουρνούζι κοντά σου θα είναι βοηθητικό.

 

Μόλις ηρεμήσουν λίγο οι κενώσεις σου, βούτηξε αμέσως μέσα στην μπανιέρα με το ζεστό νερό και μείνε όσο το δυνατόν σε οριζόντια θέση με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Αυτό θα σε ανακουφίσει πάρα πολύ γιατί η ζέστη χαλαρώνει τους κοιλιακούς μύες που τώρα βρίσκονται σε σύσπαση.

 

Την ίδια δουλειά κάνει και η ζεστή θερμοφόρα που μπορείς να έχεις στην κοιλιά σου ακόμα και την ώρα που κάθεσαι στη λεκάνη.

 

Όσο είσαι στην μπανιέρα ίσως σου ξαναέρθει η ανάγκη να αδειάσεις. Σήκω προσεκτικά ώστε να μην γλιστρήσεις. Εδώ βοηθάει η πετσέτα στο πάτωμα! Φόρεσε ένα μπουρνούζι για να μην κρυώσεις.

 

Αφού ηρεμήσεις, αν θες μούλιασε για λίγο ακόμα στην μπανιέρα. Επαναλαμβάνεις για όσο το χρειάζεσαι κι εφ’όσον η επαφή σου με το νερό σου κάνει καλό!

 

Ώρα να βγείς από την τουαλέτα

Όταν το έντερό σου σταματήσει κάπως να αδειάζει και μπορέσεις να βγεις από την τουαλέτα, πάρε αμέσως ένα κουταλάκι του γλυκού γλουταμίνη σε σκόνη (L-Glutamine) και μία κάψουλα προβιοτικού υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Εάν έχεις κένωση ξανά, επαναλαμβάνεις.

 

Αυτά τα δύο σκευάσματα πρέπει οπωσδήποτε να τα έχεις στην κατοχή σου. Σταματούν τη διάρροια, αποκαθιστούν τις βλάβες και θεραπεύουν.

 

Για την διαχείριση της διάρροιας μπορείς να βρεις περισσότερες σχετικές πληροφορίες καθώς και πρώτες βοήθειες που μπορείς συμπληρωματικά να ακολουθήσεις  γραμμένες αναλυτικά στο σχετικό άρθρο του Ευάγγελου Ζουμπανέα “Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις διάρροιας & γαστρεντερίτιδας”.

 

Αν εξακολουθεί να υπάρχει κοιλιακός πόνος ίσως χρειαστείς κάποιο σπασμολυτικό χάπι. Εάν θα χρησιμοποιήσεις σπασμολυτικά καλό είναι να το έχεις ήδη συζητήσει με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου. Θα σου προτείνουν τι είναι καλό για εσένα. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις αντιδιαρροϊκά.

 

Βάλε ένα κόκκο θαλασσινού αλατιού ή ακόμα καλύτερα ανθό αλατιού, κάτω από τη γλώσσα, για να σου επαναφέρει την ηλεκτρολυτική σου ισορροπία. Εάν έχεις κάνει κι εμετό ίσως χρειαστείς ηλεκτρολύτες από το φαρμακείο ή μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το ρόφημα σύμφωνα με τις οδηγίες του άρθρου «Αθλητικό Ποτό» ΕΔΩ

 

Εάν η περιοχή του πρωκτού έχει ερεθιστεί ή έχεις αιμορροΐδες μια φυσική κηραλοιφή ή κρέμα αλόης θα σε ανακουφίσει.

 

Χαλάρωση

Ετοίμασε μια χαλαρή γωνιά στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου. Πιθανόν να χρειάζεσαι ζέστη στην κοιλιά σου, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι. Θεωρώ πως η θερμοφόρα ή και μια κουβέρτα είναι απαραίτητα σύνεργα.

 

Ντύσου άνετα και φρόντισε τίποτα να μην σε πιέζει στην κοιλιά και το στομάχι. Αν είσαι κορίτσι μην φοράς στηθόδεσμο.

 

Φτιάξε ένα δυνατό τσάι από φύλλα μαντζουράνας φρέσκα ή αποξηραμένα (φρόντισε να έχεις πάντα στο σπίτι σου) σκέτο, χωρίς μέλι ή ζάχαρη. Το βότανο αυτό είναι φυσικό σπασμολυτικό και ταυτόχρονα θα αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες.

 

Μην φας τίποτα τουλάχιστον για το επόμενο δίωρο. Άσε το πεπτικό σου να ξεκουραστεί. Εάν έχεις, πάρε μια κάψουλα βιταμίνης Βcomplex  ή νικοτιναμίδιο (B3)  ή την φόρμουλα My Antistres MB.

 

Μην πάρεις τίποτα που να περιέχει μαγνήσιο ή βιταμίνη C γιατί εντείνουν την κινητικότητα του εντέρου. Το έντερό σου τα χρειάζεται πάρα πολύ για να ιαθεί, αλλά όχι μετά από την κρίση.

 

Απόλαυσε χαλαρώνοντας, το τσάι σου στη ζεστή σου γωνίτσα με την αγαπημένη σου μουσική για όσο το χρειάζεσαι.

 

Τα δύσκολα πέρασαν!

Δρομολόγησε το γεύμα της ημέρας

Μην φας τίποτα που να περιέχει φυτικές ίνες για το επόμενο 6ωρο και μετά από αυτό το διάστημα δοκίμασε κάποιο ξινόμηλο χωρίς φλούδα ή κυδώνι. Η μπανάνα είναι μαλακτική αλλά αν έχεις μύκητες candida ίσως τα συγκεντρωμένα σάκχαρα να σε ερεθίσουν.

Αν και το ρύζι/ λαπάς, τα ζυμαρικά και οι πατάτες φαίνεται να είναι η πρώτη λύση μετά από διάρροιες εγώ θα σου πρότεινα να τα αποφύγεις γιατί οι υδατάνθρακες τρέφουν τους μύκητες, τα παθογόνα βακτήρια και τα παράσιτα του εντέρου και τα βοηθάς να δυναμώσουν

Ιδανική τροφή μετά από διάρροια είναι μια ελαφριά κοτόσουπα με ελάχιστο ρυζάκι και χωρίς λιπαρές ύλες και πέτσες για να αποφύγεις τη στεατόρροια (λίπος στα κόπρανα που τα κάνει πιο υδαρή). Μπορείς να προσθέσεις καρότα και χυμό λεμονιού. Ο ζωμός από τα κόκαλα της κότας και καλύτερα του κόκορα προσφέρει ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σου, ενώ η πρωτεΐνη της σάρκας θα σε βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση

Την ημέρα αυτή πέρασέ την με αρκετά υγρά και λίγο παραπάνω αλάτι. Μπορείς να πίνεις γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ή/και φυσικό χυμό αλόης που έχει κι επουλωτική δράση

Μην φας ζάχαρη και οτιδήποτε την περιέχει κι εννοείται μην καταναλώσεις τίποτα διεγερτικό όπως καφέ, κακάο, αλκοόλ, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενώ περιόρισε τη γλουτένη και τη λακτόζη για τις επόμενες μέρες (ή και γενικότερα αν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται συχνά)

Σε έναν ιδανικό κόσμο

Σε έναν ιδανικό κόσμο απαλλαγμένο από πρέπει και υποχρεώσεις, το σώμα χρειάζεται ανάπαυση, ξεκούραση, νηστεία (ελαφριά γεύματα), κι αρκετή λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών.

 

Θυμήσου πώς περνούν οι μέρες ανάρρωσης στο νοσοκομείο: με ελαφρά δίαιτα, ξαπλωμένοι και τελευταίο γεύμα στις 19:00.

 

Εάν οι διάρροιες επαναλαμβάνονται τακτικά και χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σου, να ξέρεις πως πιθανών έχεις ένα φλεγμονώδες έντερο που χρειάζεται φροντίδα.

Απευθύνσου σε ειδικούς Διατροφολόγους που ακόμα κι αν χρήζεις ιατρικής φροντίδας και λαμβάνεις φάρμακα, θα σε βοηθήσουν παράλληλα στην αποκατάσταση της θρέψης των εντερικών κυττάρων κι άρα στην αυτοϊασή σου. Μην αφήνεις αυτά τα συμπτώματα να αποκτήσουν χρονιότητα!

Εύχομαι οι οδηγίες μου να σου είναι αχρείαστες, αλλά αν τις χρειαστείς ποτέ, να σε βοηθήσουν κι εσένα όπως πολλά άτομα που τις σύστησα!

Γράφτηκε απο Στέλλα Σαρηπαναγιώτου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πηγή:  diatrofi.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο που καταδικάστηκε τελεσίδικα επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά και εξύβρισε μία νεαρή γυναίκα, μέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search