ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πώς θα μάθετε τα παιδιά να τρώνε όσπρια

Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχουν σημαντικά ποσά πρωτεϊνών και υδατανθράκων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Επίσης σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

 

Επίσης, ανάμεσα στα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου τα όσπρια (μαζί με τα δημητριακά) αποτελούν ίσως τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (20%-25%).

 

Γι’ αυτό, σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα (όπως το ρύζι), μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης.

 

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της ενέργειας την οποία ο οργανισμός καθημερινά χρειάζεται , κάλιο και σε μικρότερα ποσά ασβέστιο.

 

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τα τρώει το παιδί;

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στην επιλογή διαφορετικών ειδών. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο, αφού τα όσπρια δεν θα λέγαμε ότι συγκαταλέγονται στις «αγαπημένες» τροφές των παιδιών.

 

Πώς θα τα μάθετε να τρώνε όσπρια

Η υπομονή και η επιμονή σας στο να τρώει το παιδί όσπρια σίγουρα αξίζουν τον κόπο, δεδομένων των σημαντικών οφελών που έχουν να προσφέρουν.

 

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες τακτικές που μπορούν σας βοηθήσουν ώστε να μάθετε στο παιδί να τα τρώει, χωρίς να προηγείται «μάχη».

 

Δοκιμάστε «εναλλακτικές» συνταγές με όσπρια, συνδυάζοντάς τα με τρόφιμα που ήδη αρέσουν στο παιδί ή προσθέτοντάς τα σε αγαπημένα του φαγητά.

 

Ξεκινήστε σερβίροντας μικρή ποσότητα οσπρίων στο παιδί και δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο αν και πόσο θα καταναλώσει, γεγονός που θα συμβάλει στη σταδιακή εξοικείωσή του με αυτά.

 

Φροντίστε να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών ενοχλήσεων που ενδεχομένως αποθαρρύνουν το παιδί από το να τα καταναλώσει, μουλιάζοντάς τα καλά και εναλλάσσοντας συχνά το νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

 

Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας και συνεπώς πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα καταναλώνοντας όσπρια μπροστά του και εκφράζοντας την προτίμησή σας για αυτά.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search