ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Εμβόλιο Οξφόρδης: Τυχαία η αποτελεσματικότητα ; Εμπλοκή με εθελοντές

Αντιμέτωπη με κρίσιμα ερωτήματα, μετά την παραδοχή λάθους στη δοσολογία που έλαβαν οι εθελοντές, βρίσκεται, σύμφωνα με τους Financial Times η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο του οποίου η αποτελεσματικότητα όπως ανακοινώθηκε, ξεπερνά το 90%.

Η αποτελεσματικότητα αποδίδεται σε εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών και μάλιστα σε δοσολογικό σχήμα που άλλαξε απροσδόκητα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Κατά πολλούς πλέον θεωρείται  «τυχαία» η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που προέκυψε από δύο διαφορετικές δοσολογίες. Η πρώτη ομάδα των εθελοντών έλαβε δύο ίδιες δόσεις το μήνα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και, στη συνέχεια, πλήρη δόση.

Στο 62% υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα για την πρώτη, μεγαλύτερη ομάδα. Στη δεύτερη ομάδα, ήταν 90%, όμως εκεί ήταν όπου ξεκίνησε το λάθος.

Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής του χρηματοδοτικού προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες (Warp Speed), κατήγγειλε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε  σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω. Μάλιστα οι εθελοντές ήταν λιγότεροι συγκριτικά με εκείνους  που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

«Παράλειψη» για την Οξφόρδη και την AstraZeneca αποτελεί το γεγονός  ότι δεν αποκαλύφθηκε μέση ηλικία των εθελοντών τη Δευτέρα, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της αποτελεσματικότητας.

Χθες, η Οξφόρδη αναγνώρισε ότι στις μεταγενέστερες φάσεις των κλινικών μελετών της χορηγήθηκε κατά λάθος μισή δόση αντί πλήρους, ενώ αναφορικά με την απόφαση να ακολουθηθούν δύο παράλληλα σχήματα δοκιμών, επισημάνθηκε ότι η αλλαγή στην τακτική δοσολογίας, εγκρίθηκε από τους ρυθμιστές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Επιβεβαιώνεται ότι όλες οι παρτίδες του εμβολίου είναι ισοδύναμες», ανακοινώθηκε στη συνέχεια.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν το όριο αποτελεσματικότητας του εμβολίου πέσει στο 70%, «αυτό θα εξακολουθεί να εγκρίνεται». Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αναλυτής της SVB Leerink, Geoffrey Porges «στοιχηματίζει» ότι είναι απίθανο το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca να λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ αφού η εταιρεία «προσπάθησε να εξωραΐσει τα αποτελέσματά των τριών πρώτων φάσεων των κλινικών δοκιμών».

Οι διεθνείς αγορές αντανακλούσαν ήδη τις ανησυχίες με τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές στην AstraZeneca να παρουσιάζουν απώλειες άνω του 6%. Αντίθετα, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας Pfizer και της BioNTech έχουν αυξηθεί 6% και 14% αντίστοιχα, ενώ για την επίσης αμερικανική Moderna η αύξηση ανέρχεται σε 11%.

Ανησυχίες σχετικά με τις κλινικές δοκιμές σε διάφορες χώρες

Εκτός από τα διαφορετικά δοσολογικά σχήματα, υπήρχαν επίσης διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου σε διαφορετικές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους συμμετέχοντες της ομάδας placebo, που δεν έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 χορηγήθηκε ένα μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Στη Βραζιλία πήραν ένα αλατούχο εικονικό φάρμακο. Ασυμφωνίες poy οδήγησαν στην υπόδειξη ότι τα δεδομένα είναι πολύ ανομοιογενή για να συνδυαστούν σε μέσο όρο αποτελεσματικότητας.

Παρά τις αμφιβολίες, το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca έχει «πλεονέκτημα» ότι είναι φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer / BioNTech και μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο εκτός από καταψύκτη, αναφέρει τέλος το δημοσίευμα.

Πηγή: Financial Times

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρναβαλικό "άρωμα" από σήμερα στο κέντρο της Πάτρας. Από το πρωί τοποθετούνται μπάστακες και άλλες καρναβαλικές κατασκευές στην Πλατεία Γεωργίου. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε απόλυτη καταστροφή του εισοδήματος των αγροτών στην δυτική Αχαία οδήγησε η πρόσφατη κακοκαιρία. Ο παγετός είχε ως συνέπεια τεράστιες εκτάσεις με πατάτες, να υποστούν ζημιές. Οι . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ *Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, εντός του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε, ο ΥΠΕΣ κ. Βορίδης. Εκτιμώ ότι στη . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η ομιλία μπορεί τελικά να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από τον βήμα ενός ανθρώπου που έχει κολλήσει κορονοϊό. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες, δείχνει ότι μικρότερα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε απόλυτη καταστροφή του εισοδήματος των αγροτών στην δυτική Αχαία οδήγησε η πρόσφατη κακοκαιρία. Ο παγετός είχε ως συνέπεια τεράστιες εκτάσεις με πατάτες, να υποστούν ζημιές. Οι αγρότες διεκδικούν α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας αναφέρει:Ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα κορονοϊου σε μαθητή εντοπίστηκε στο 18ο  Δημοτικό Σχολείο  της Πάτρας.Σύμφωνα με πληροφορίες   το μοριακό τεστ του μαθητή, βγήκε θετικό και άμεσα χθες το βράδυ υπήρξε ενημέρωση του σχολείου. Ο
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search