ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

 Ο ΣΟΨΥ την περίοδο της πανδημίας

Οι συνθήκες της καθημερινής μας ζωής έχουν αλλάξει ριζικά κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας, ενώ ακόμα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε όλο και περισσότερες αλλαγές χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας. Ημερομηνία, ορόσημο, αποτέλεσε η 23η Μαρτίου, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών. Από τότε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ο φορέας μας δέχθηκε 247 νέα αιτήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι 156 ήταν γυναίκες, οι 75 άνεργοι, ενώ οι 65 μη οικονομικά ενεργοί. 216 άτομα ήταν άνω των 18 ετών και 71 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. 40 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη περίοδο της πανδημίας περισσότεροι από 85 άνθρωποι έχουν λάβει συστηματική ψυχολογική υποστήριξη από τον φορέα.

Οι χρόνιοι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους υπολοίπους τη τρέχουσα περίοδο. Βασική αιτία είναι ο περιορισμός των κοινωνικών τους συναναστροφών. Οι κοινωνικές τους επαφές είναι ήδη περιορισμένες λόγω της φύσης των συμπτωμάτων της ασθένειας, αλλά και του στίγματος απέναντι στη ψυχική ασθένεια. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Με στόχο να προσαρμοστούμε και εμείς και εκείνοι πλήρως στις νέες συνθήκες αναπτύξαμε τις παρακάτω παρεμβάσεις καθ’όλη τη προηγούμενη περίοδο:

    • Καθημερινή ή εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία με τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι είναι χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

    • Τηλεφωνική επικοινωνία με τους φροντιστές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

    • Εξοικείωση των μελών μας με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

    • Καθημερινό πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου.

    • Πραγματοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, όπως το νότιο δημοτικό πάρκο. Οι άνθρωποι μας ενεπλάκησαν σε φυσικές δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν σωματική άσκηση και συλλογή απορριμμάτων. 

    • Εβδομαδιαίες συναντήσεις στη θάλασσα.

    • Κινητοποίηση των μελών μας μέσω της υλοποίησης δράσεων κοινωνικής υποστήριξης για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, π.χ. συγκομιδή τροφίμων για την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού θα συνεχιστούν τη περίοδο του χειμώνα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το καθεστώς λειτουργίας μας. Υπάρχει η δυνατότητα ατομικών συνεδριών ψυχιατρικής και ψυχολογική υποστήριξης δια ζώσης ή/και μέσω διαδικτύου αν πρόκειται για άνθρωπο, ο οποίος προέρχεται από ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα. Το κέντρο ημέρας εξακολουθεί να λειτουργεί, αξιοποιώντας στο βαθμό που είναι δυνατό το διαδίκτυο. Ορισμένες δραστηριότητες οι οποίες διεξάγονταν σε ομαδικό επίπεδο, πλέον γίνονται σε ατομικό επίπεδο για τη μικρότερη δικής σας επαφή με άλλους ανθρώπους, βλ. εργοθεραπεία και εργασιακή συμβουλευτική. Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τρεις επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου μας συμμετέχουν στην εθνική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10306, όπου παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε η άδεια λειτουργίας του κέντρου ημέρας που υλοποιεί ο Σύλλογος με Αρ. Πρωτ.: Γ3β/Γ.Π.50563. Το κέντρο ημέρας αποτελούσε όραμα για το Σύλλογο ήδη από το έτος ίδρυσης του. Οι οικογένειες, μέλη του Συλλόγου, διεκδικούν επί σειρά ετών ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους τους, το εγχείρημα αυτό συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας τους.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε τα εξής: . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Αβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα. Προχωράτε με το βλέποντας και κάνοντας», . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε τα εξής:
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικά και πόσοι είναι στ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Αποφασίστε τι θέλετε για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα το ενισχύσετε; Θα το βοηθήσετε να πάει μπροστά ή θα το αφήσετε στην τύχη του;». Ηταν το βασικό ερώτημα που έθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search