ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί οι 4 στους 10 εργαζόμενοι στην Υγεία που μολύνονται

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου. Το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%. Το 40% δεν είχαν συμπτώματα. Η θνησιμότητα έφτασε το 0,5%.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Υγεία δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όταν αναπτύσσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, με συνέπεια να εξαπλώνουν εν αγνοία τους τον επικίνδυνο ιό σε συναδέλφους τους και ασθενείς, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα στοιχεία από 97 προγενέστερες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις στους δέκα προσβεβλημένοι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι ασυμπτωματικοί.

Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 24 χώρες του κόσμου και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 230.000 εργαζομένους στην Υγεία. Το ποσοστό της μόλυνσης μεταξύ τους κυμαινόταν από 7% έως 10%. Από αυτούς:

    Το 48% ήσαν νοσηλευτικό προσωπικό
    Το 25% ήταν γιατροί
    Το 23% ήταν άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, την εποχή που ελέγχθηκαν για τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στην Υγεία που είχαν προσβληθεί από αυτόν εργάζονταν:

    Το 43% σε κοινούς, μη χειρουργικούς θαλάμους
    Το 24% στα χειρουργεία
    Το 16% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
    Το 9% σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
    Το 29% σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων

Τι συμπτώματα εκδήλωσαν

Τα μοναδικά συμπτώματα που συσχετίστηκαν στους υγειονομικούς ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

    Η απώλεια γεύσης και όσφρησης (ανοσμία)
    Ο πυρετός
    Οι μυαλγίες (πόνοι στους μύες)

Τα συνδυαστικά στοιχεία από 15 από τις μελέτες έδειξαν πως απ' όσους νόσησαν εξαιτίας του κορωνοϊού:

    Το 40% παρέμειναν ασυμπτωματικοί
    Ο ένας στους 20 (ποσοστό 5%) παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στη νόσο Covid-19
    Ο ένας στους 200 (το 0,5%) έχασαν τελικά τη ζωή τους

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία πληρώνουν βαρύ τίμημα στην λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Taulant Muka, από το Ίδρυμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (ISPM) του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιαστούν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Θα δημοσιευθούν επίσης στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
«Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο»

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ISPM Dr Oscar Franco, οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού. «Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεως, αλλά ύστερα εκθέτουν στον ιό τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους», είπε.

Ο Dr Franco πρόσθεσε πως η απουσία συμπτωμάτων σε τόσο μεγάλο ποσοστό νοσούντων υποδηλώνει πως πολλά κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών μπορεί να περνούν απαρατήρητα. Επομένως, πρόσθεσε, έχει ζωτική σημασία:

    Να γίνονται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι στο προσωπικό των νοσοκομείων
    Να παρέχεται σε όλους επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός
    Να εκπαιδεύονται κατάλληλα

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η ώρα έφτασε! Ώρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021! Μια έναρξη διαφορετική λόγω κορονοϊού, όμως χωρίς να στερείται τα βασικά χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού. . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων στην αγορά, αν και ο κόσμος ήταν πολύς, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετά από τη βόλτα που πραγματο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα και χωρίς να προκαλεί, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας…Σε συνέν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 53 ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες που κάθε μέρα, μετρούν εκατοντάδες νέους “θετικούς” στον Κορωνοϊό.Πως κατανέμονται τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα περίμενε κανείς σε μια χρονιά όπου 4 με 5 μήνες τους περάσαμε σε καθεστώς καραντίνας και γενικότερα με πολλούς περιορισμούς στις μετακινήσεις θα ήταν πιο … ασφαλές οδικά.Η εικόνα των άδειων δρόμων,
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search