ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό στους γονείς; Ελληνική μελέτη απαντά

Πολλά έχουν γραφεί για τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του ιού  SARS-CoV-2 και τη συμβολή τους στην πανδημία COVID-19. Ελληνική μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Δρ. Έλενα Μαλτέζου, Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο, Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ενδιάφεροντα συμπεράσματα.

 

Παρά τα περιορισμένα στοιχεία για τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 στις ελληνικές οικογένειες, η επιστημονική ομάδα θέλησε να χαρτογραφήσει τη δυναμική του κορωνοϊού σε οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα.

 

Οι ειδικοί εστίασαν στη χρονική περίοδο από τις 26 Φεβρουαρίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, έως και τις 3 Μαΐου που έληξαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι 23 οικογένειες (66 ενήλικες και 43 παιδιά) που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Μητρώου για τη λοίμωξη COVID-19, ενώ τα δείγματα τους είχαν αναλυθεί σε τρία εργαστήρια αναφοράς (δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).

 

Οι οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και οι ερευνητές είχαν σε επαφή δια τηλεφώνου με την μητέρα, κυρίως, ώστε να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την πιθανή πηγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα μέλη της οικογένειας και ποιες ήταν οι ενδο-οικογενειακές επαφές.

 

Βάσει αποτελέσματος του RT-PCR τα άτομα εντάχθηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ιικού φορτίου.

 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προκέκυψε ότι, στο 91,3% των οικογενειών το ενήλικο μέλος ήταν η αρχική περίπτωση λοίμωξης. Η μετάδοση από ενήλικα με COVID-19 σε παιδί συνέβη σε 19 οικογένειες/ομάδες και από ενήλικα σε ενήλικα σε 12 ομάδες (οικογένειες). Δεν διαπιστώθηκε μετάδοση από παιδί προς ενήλικα ή από παιδί σε παιδί.

 

Συνολικά, θετικά στον νέο κορωνοϊό βρέθηκαν 68 μέλη οικογενειών (62,4%). Οι πατεράδες ήταν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ των μελών της οικογένειας σε εννέα περιπτώσεις, οι μητέρες σε οκτώ και οι δύο γονείς σε δύο περιπτώσεις και άλλοι συγγενείς σε δύο περιπτώσεις.

 

Ως προς την αρχική πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, σε 11 περιπτώσεις οφείλονταν σε κοινωνικές επαφές, σε 6 σχετίζονταν με ταξίδι, σε 3 δεν εντοπίστηκε και σε άλλες 3 σχετιζόταν με την παροχή φροντίδας υγείας.

 

Τα παιδιά ήταν πιθανότερο να έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες (40% έναντι 10,5%), ενώ οι ενήλικες ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο συγκριτικά με τα παιδιά (8,8% έναντι 0%). Τέλος, τα παιδιά με λοίμωξη COVID-19 ήταν πιθανότερο να έχουν χαμηλό ιικό φορτίο ενώ οι ενήλικοι μέτριο ιικό φορτίο.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Επιπλέον τα παιδιά συνήθως έχουν ασυμπτωματική ή μέτρια νόσο, συγκριτικά με τους ενήλικες.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. Άλλοι τρεις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από τον ιό και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχετ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

  Νέα μέτρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν στην Αττική, καθώς και άλλες «κό . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο προσδιορισμός των ομάδων αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό και όλες οι αποφάσεις του ΥΠΕΣ (εγκύκλιοι κ.λπ.) καθορίζονται από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Προστασίας της Δημόσι . . .
LIFE STYLE

Η διάσημη ηθοποιός, Mandy Moore πλέει σε πελάγη ευτυχία καθώς εκείνη και ο άντρας της, Taylor Goldsmith, περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Η Moore μοιράστηκε τα νέα στο Instagram με . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, πέραν της συνεχούς επικοινωνίας που είχε πριν και μετά τον τελικό του Super Cup με τα μέλη της διοίκησης του «Προμηθέα» και των συγχαρητήριων που απέστειλε στους
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα επεσκέφθησαν αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος Αιγίου Δ. Καλογερόπουλος και στη συνέχεια οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας και ο β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την αριθ. 163/29-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, την 30η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, με τα παρακάτω θέματα:     1.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search