ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Άγχος και κατάθλιψη: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που φέρνει τα πάνω – κάτω στον εγκέφαλο

Η κατάθλιψη συρρικνώνει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, σε συνδυασμό με το άγχος, όμως, αυξάνει την περιοχή που συνδέεται με τα συναισθήματα - Οι επιστήμονες εξηγούν τις επιπτώσεις της διαδικασίας αυτής

Σε νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τη μείωση του μεγέθους περιοχών του εγκεφάλου, όταν, όμως, συνδυάζεται και με άγχος, τότε μία περιοχή του εγκεφάλου γίνεται σημαντικά μεγαλύτερη.

Πιο αναλυτικά, και όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Journal of Psychiatry and Neuroscience, η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους για να βρει τις επιδράσεις της κατάθλιψης και του άγχους στον όγκο του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μια σημαντική επίδραση στον ιππόκαμπο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, μειώνοντάς τον. Αντιθέτως, όταν η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται μαζί, οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, δηλαδή την αμυγδαλή.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις της κατάθλιψης στον εγκέφαλο δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι πάσχοντες από την ψυχική αυτή ασθένεια συχνά βιώνουν ταυτόχρονα και άγχος. Εμείς βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και ειδικότερα στον ιππόκαμπο. Αυτό γίνεται όλο και πιο σχετικό αργότερα στη ζωή, αφού ο μικρότερος ιππόκαμπος είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της άνοιας», σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Daniela Espinoza Oyarce.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τόσο κατάθλιψη όσο και άγχος παρουσίασαν μικρότερη συρρίκνωση σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά και μια αύξηση στην αμυγδαλή. Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι η πραγματική επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο έχει υποτιμηθεί λόγω της αντίθετης επίδρασης της αμυγδαλής.

«Το άγχος μειώνει την επίδραση της κατάθλιψης στο μέγεθος του εγκεφαλικού όγκου κατά 3% κατά μέσο όρο, κρύβοντας κατά κάποιο τρόπο την πραγματική επίδραση συρρίκνωσης από την κατάθλιψη. Είναι αναγκαίες περαιτέρω έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μειώνει τις επιδράσεις της κατάθλιψης, αλλά όσον αφορά την αμυγδαλή, ίσως το άγχος να οδηγεί τελικά σε υπερδραστηριότητα», καταλήγει η Δρ. Ms Espinoza Oyarce.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο κέντρο της Αθήνας.   Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη Ναύπακτο από την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή.   Στο κέντρο της πόλης πλημμύρισε η οδός Καλυδώνος και χ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σχεδόν… 200 κρούσματα μετράει η Αττική, η οποία για μια ακόμα μέρα φλέγεται, μετρώντας… τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών κρουσμάτων της χώρας μας. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι του Ρίου. Η παραλιακή βούλιαξε για ακόμη μία φορά, μετά την σημερινή έντονη βροχόπτωση. Ανάλογα προβλήματα είχαν προκληθεί και πριν από δέκα ημέρες . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη Ναύπακτο από την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή.   Στο κέντρο της πόλης πλημμύρισε η οδός Καλυδώνος και χρειάστηκε η επέμβαση
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι του Ρίου. Η παραλιακή βούλιαξε για ακόμη μία φορά, μετά την σημερινή έντονη βροχόπτωση. Ανάλογα προβλήματα είχαν προκληθεί και πριν από δέκα ημέρες από τον "Ιανό".
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη βροχόπτωση με διάρκεια και σβηστά τα αντλιοστάσια του Δήμου ήταν η αιτία να πλημμυρίσουν όλοι οι δρόμοι του Μεσολογγίου και φυσικά και οικίες.   Αυτή την ώρα έχει σταματήσει η βροχή και λειτο
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search