ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Λιγότερη κοκαΐνη, αλλά περισσότερο αλκοόλ κατανάλωσαν οι Ευρωπαίοι στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χρήστες ναρκωτικών στράφηκαν στο αλκοόλ ή σε άλλες, πιο επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσο, η παραγωγή ναρκωτικών παρέμεινε περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να έχουν μεγάλα αποθέματα, όπως ανακοίνωσε το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), με έδρα τη Λισαβόνα.

Το εμπόριο έχει, επίσης, μετατοπιστεί περισσότερο στο διαδίκτυο και οι έμποροι ναρκωτικών ουσιών τα παρέδιδαν στο σπίτι. Τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης είχαν η κοκαΐνη και τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως η έκσταση, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης των 24 σελίδων.

Λόγω των περιορισμών εξόδου δεν υπήρχε πλέον νυκτερινή ζωή, κατά την οποία καταναλώνονται συνηθέστερα τέτοια διεγερτικά. Επίσης, οι πωλήσεις στον δρόμο ήταν σχεδόν αδύνατες.

Η εικόνα είναι διαφορετική με την κάνναβη: οι περιστασιακοί χρήστες περιόρισαν την κατανάλωση, αλλά αυξήθηκαν οι εθισμένοι. Και κυρίως ήταν οι χρήστες κάνναβης που στράφηκαν στο αλκοόλ.

Παρατηρήθηκε όμως επίσης αύξηση πιο επικίνδυνων ναρκωτικών, όπως το GHB, το οποίο παράγεται  από έναν διαλύτη. Η πλήξη του lockdown και καταστάσεις άγχους αναφέρονται ως αιτίες γι' αυτό. Υπάρχει, επίσης, αύξηση της ιδιωτικής καλλιέργειας κάνναβης. Σε πολλές χώρες καταγράφηκε αύξηση των ιδιωτικών φυτωρίων στο μπαλκόνι του σπιτιού των χρηστών.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν οι αλλαγές θα είναι μόνιμες. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως η παρακολούθηση της εξέλιξης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρέχει μόνο δεδομένα και στατιστικά στοιχεία - η πρόληψη και ο έλεγχος βρίσκονται στο αρμοδιότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τονίζει στην έκθεσή του το ΕΚΠΝΤ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω ελεγχόμενης εξουδετέρωσης πυρομαχικών θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (12.07.2020).   Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εθν . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αρχιτέκτονας της ανανέωσής του από το 2006, δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον Sars-Cov-2 την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάστ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνετα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Αστυνομία αναζητά τόσο τους γονείς της ανήλικης όσο και τους άνδρες που συνευρέθηκαν ερωτικά μαζί της.   Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου, πραγματοπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξηλώθηκε η εξέδρα, που όπως γράψαμε το πρωί, στήθηκε σε δημόσιο χώρο από ιδιώτη στο κέντρο της Κ. Αχαΐας για βραδινό γλέντι.   Η άμεση επέμβαση του Αστυνομικού τμήματος και σε αυτή την περίπτωση, με
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search