ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι το εγκεφαλικό στους ασθενείς με Covid-19

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχει επταπλάσια θνησιμότητα από τη συνηθισμένη. Δεν είναι όμως πιο συχνό στους ασθενείς με Covid-19. Ποιος είναι ο ρόλος της θρόμβωσης.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν, όμως, εκδηλωθεί το εγκεφαλικό, μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνει λιγότερο από το 1% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Εν τούτοις, οι ασθενείς αυτοί έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από κορωνοϊό όταν παθαίνουν εγκεφαλικό.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία ασυνήθη, αλλά σημαντική επιπλοκή του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Shadi Yaghi. Ο Dr Yaghi είναι επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Κατέληξαν περισσότεροι από έξι στους δέκα


Ο Dr Yaghi και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από 3.556 ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονταν σε μεγάλο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την περίοδο 15 Μαρτίου-19 Απριλίου 2020. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 32 (ποσοστό 0,9%) υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με πάσχοντες από εγκεφαλικό, τους οποίους δεν είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, η έκβαση ήταν χειρότερη για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Αφ' ενός είχαν παρουσιάσει πιο σοβαρά συμπτώματα απ' ό,τι οι ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Αφ' ετέρου η θνησιμότητα μεταξύ τους έφτασε το 63%, έναντι 9% στους ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Όταν, εξ άλλου, εξέτασαν τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό πριν την πανδημία, διαπίστωσαν ότι ήταν μόλις 5%!

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι διαφορές αυτές οφείλονται στην αύξηση των θρομβώσεων που επιφέρει ο κορωνοϊός Covid-19. «Τα ευρήματά μας παρέχουν πειστικές ενδείξεις πως η εκτεταμένη θρόμβωση του αίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Jennifer Frontera, καθηγήτρια Νευρολογίας στο NYU.

Η Dr Frontera πρόσθεσε πως πιθανώς η χορήγηση αντιθρομβωτικών ή αιμολυτικών φαρμάκων μπορεί να μειώνει την ασυνήθιστη σοβαρότητα των εγκεφαλικών στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάριο Μπαλοτέλι ολοκλήρωσε άδοξα την θητεία του στην Μπρέσια, αφού η εξωαγωνιστική συμπεριφορά του, δημιούργησε «τριγμούς» στην ομάδα. Με 19 συμμετοχές και μόλις πέντε γκολ, ο 29 . . .
LIFE STYLE

Το όνομα του Ένιο Μορικόνε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σινεμά, καθώς σημάδεψε με τις μελωδίες του, πολλές φορές άγριες και σπαραχτικές σκηνές αλλά και ξεχωριστά συγκινητικά πλά . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση του ψευτογιατρού έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα οποία αποδεικνύουν πόσο… μακριά είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του.   Η τελευταία χρονι . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και σε εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, θα καταβληθούν, αυτήν την εβδομάδα, τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε από τη ζωή  ο Γιώργος Δεληγιώργης.   Υπήρξε  στέλεχος του Απόλλωνα Πατρών και εκ των ιδρυτών της Απολλωνιάδας.   Συνταξιούχος μαθηματικός, ο εκλιπών στη διάρκεια της φρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στην διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) φέρνουν οι επερχόμενες πρυτανικές εκλογές στα ανώτατα Ιδρύματα της Πάτρας.   Την παραίτησή του από την θέση Αντιπροέδρου του ΕΑΠ, για
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Κοινή επιστολή απέστειλαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, κ. Π. Μελά, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «σπιράλ», δηλώνοντας την απογοήτευσή τους για το θέμα της σ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search