GASTRONOMY

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.

Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση κακοποίησης ανήλικου από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ σημειώνει πως ο υπάλ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στις 18:11 στην περιοχή Σουλουσαράι της επαρχίας της Τοκάτης (Ευδοκιάδα) της βόρειας Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων στον Πειραιά. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάει ο καιρός από την Παρασκευή 19 Απρίλιου, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και τους μετεωρολόγους, στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, να . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search