ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Gastronomy

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.

Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Αυξήσεις έως 252 ευρώ μηνιαίως σε 1.000.000 συντάξεις και σημαντικά οφέλη σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε στα "Παραπολιτ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, εκφράζοντας την υποστήριξή της στους δημιουργούς, με αφορμή τ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

 Δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Βύρα Σουρτζίου του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, με θύμα έναν 34χρονο οδηγό φορτηγού. Tο βαρύ όχημα ετοιμ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

 Η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 σε όλο τον κόσμο. Ο ιός έ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

        «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζει την καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ στην περιοχή μας και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την ανάγκη να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν μεγ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η ξεκάθαρη θέση για την συγκρότηση προεδρείου των κλαδικών σωματείων είναι: "αναλογικό - αντιπροσωπευτικό προεδρείο". Δηλαδή η κάθε παράταξη ανάλογα με τις ψήφους που πήρε, να έχει την ανάλογη θέση ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού σε συνεργασία με τους, αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος από την
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search