GASTRONOMY

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.

Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχουν θεσμοί προορισμένοι να ελέγχουν τη διαχείριση της εξουσίας – η Βουλή, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (ΣτΕ), η δημοσιογραφία. Βουλή και δημοσιογραφία έχουν παραιτηθεί (μα . . .
LIFE STYLE

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Κιμούλης στη Σεμίνα Διγενή και το Έθνος με αφορμή την παράσταση Το παγκάκι, στην οποία πρωταγωνιστεί. Ο επιτυχημένος ηθοποιός . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η χοληστερίνη είναι ένας δείκτης στο αίμα μας που πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά διότι σε περίπτωση που βρίσκεται ανεβασμένα επίπεδα μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγεί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Κατά τις 7.20 το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται ακόμα στα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2020, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στα Καλάβρυτα από τους άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού. Οι καταστηματάρχ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search