GASTRONOMY

Τούρτα με κάστανο και ανθότυρο

Υλικά

Για το παντεσπάνι

6 αβγά, χωριστά ασπράδια από κρόκους

120γρ. ζάχαρη

120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένα + λίγο επιπλέον για το ταψί

ελάχιστο αλάτι

Για την κρέμα

6γρ. φύλλα ζελατίνης

250γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (σε βαζάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ)

250γρ. ανθότυρο καλά χτυπημένο

200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για το γλάσο

200γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε κομμάτια

200ml κρέμα γάλακτος

20γρ. μαργαρίνη με βούτυρο

Για τη διακόσμηση

ολόκληρα μαρόν γλασέ

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μέτριο, ρηχό ορθογώνιο ταψάκι διαστάσεων 20x30εκ. περίπου. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε το αλεύρι, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια μαρίζ. Τέλος, ρίχνετε και τα 20γρ. λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι, μέχρι να φτιάξετε σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με τη μαρίζ, με μεγάλες και απαλές κινήσεις για να μη χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.

Με την επιπλέον λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο αλείφετε το χαρτί ψησίματος στο ταψί και αδειάζετε εκεί το μίγμα, στρώνοντάς το ομοιόμορφα. Το ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζετε το ταψάκι από τον φούρνο, αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει για 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια μεγάλη πιατέλα. Με προσοχή, αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Όταν το παντεσπάνι κρυώσει εντελώς το κόβετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Για την κρέμα: Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τη γλυκιά κρέμα κάστανου σε μια μέτρια κατσαρόλα και τη ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στύβετε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια σας και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε το ανθότυρο και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να φτιάξετε σφιχτή σαντιγί. Την προσθέτετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε με μια μαρίζ με μεγάλες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, όχι κυκλικά, μέχρι τα δύο μίγματα να ενωθούν καλά και το τελικό μίγμα να είναι αφράτο και αέρινο, σαν μους.

Για τη συναρμολόγηση: Σε μια μέτρια σε μήκος μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζετε το ένα κομμάτι παντεσπάνι και από πάνω του απλώνετε λίγη από την κρέμα κάστανου. Σκεπάζετε με το άλλο παντεσπάνι και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, φροντίζοντας όμως να τελειώσετε με παντεσπάνι στην επιφάνεια. Σκεπάζετε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Για το γλάσο: Βάζετε τη σπασμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να κάψει αλλά να μην πάρει βράση. Την αδειάζετε καυτή στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύετε με μια μαρίζ, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να φτιάξετε ένα μίγμα λείο και παχύρρευστο. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει και να γίνει αρκετά χλιαρό. Βγάζετε την τούρτα από το ψυγείο, την ξεφορμάρετε προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αλείφετε παντού με το γλάσο. Την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες 4 ώρες.

Πριν σερβίρετε στολίζετε την τούρτα με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τη σερβίρετε κομμένη σε φέτες.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Γεωργίου Παπασίμου *Οι δραματικές εξελίξεις στη Λέσβο, με την εξέγερση κυρίως Αφγανών που ζουν στο κολαστήριο της Μόριας, οι επιθέσεις και η καταστροφή στο νοσοκομείο της Λέρου . . .
LIFE STYLE

Η Δανάη Μιχαλάκη, ως Δρόσω στις Άγριες Μέλισσες, έχει προκαλέσει χαμό στο Διαφάνι με τον απαγορευμένο έρωτα και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τι γίνεται, όμως, όταν ο κόσμος μεταφέρε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βουλή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πληροφορίες για δύο ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό.  Οι ίδιες πληροφοφίες αναφέρουν πως πρόκειται για δύο ε . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Οι διατροφικές συστάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση αυγού διχάζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το τοπίο φαίνεται να ξεδιαλύνει μια νέα εκτενής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο America . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, αποφάσισε ομόφωνα, επί των παρόντων, την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ), ζητώντας την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον εν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των νέων δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από και προς την Κ. Αχαΐα, από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πιστή στις δε
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search