ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εύα Αθανασοπούλου: Δεν υπάρχει βούληση από την Δημοτική Αρχή για πρόληψη στην πρόκληση πυρκαγιών

Μετρά ήδη δύο πυρκαγιές μέσα στον πολεοδομικό της ιστό από ακαθάριστα οικόπεδα η Πάτρα, παρόλο που από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος 2022. Η ανησυχία των κατοίκων μεγάλη, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο Δήμος αλλά και ιδιοκτήτες οικοπέδων, έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου, όπως εξηγεί στην συνέντευξή της στο "achaianews.gr", η Πολιτικός Μηχανικός-Γραμματέας Δ.Π. «σπιράλ» Εύα Αθανασοπούλου.

Έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε συνοικίες της Πάτρας, κατακαίγοντας  ξερά χόρτα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός. Έχει αλλάξει έκτοτε κάτι;

Γιατί να αλλάξει; Οι πολίτες ακολουθούν το «καλό παράδειγμα» της  δημοτικής αρχής, η οποία, αντί έστω και τώρα –στα τέλη Μαΐου- να φροντίσει  για τον καθαρισμό πεζοδρομίων και δημοτικών οικοπέδων από τα ξερόχορτα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κος Αναστασίου δηλώνει ότι «γι΄ αυτό, ευθύνεται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση που δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις οι οποίες είναι χρόνιο αίτημα του Δήμου Πατρέων».
Υπάρχει λύση σ΄ αυτό;

Πάντα προηγείται η βούληση, της επίλυσης ενός προβλήματος. Τα μέτρα έπονται. Τέτοια βούληση δεν υπάρχει από την Δημοτική Αρχή. Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι ο κ. Αναστασίου έχει καθυστερήσει την εργολαβία Πρασίνου της τάξεως των 766.041,60 ευρώ, κάτι που θα μπορούσε ήδη τώρα να βρίσκεται σε υλοποίηση; Πώς, το ότι δεν έχει ενεργοποιήσει δυνατότητες των ΟΤΑ για προσλήψεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου; Η πόλη είναι εγκαταλειμμένη. Είναι ολοφάνερο ότι σ΄ αυτό υπάρχει σκοπιμότητα.

Τι εννοείται λέγοντας σκοπιμότητα;

Η Δημοτική αρχή θέλοντας να προβάλλει ένα φιλολαϊκό προφίλ, παραμελεί να ασκήσει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της, που δυσαρεστούν τους πολίτες. Γιατί τότε π.χ. θα υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν  με τις διατάξεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.  Γιατί τότε δεν θα άφηνε  εν δυνάμει ψηφοφόρους της να υποβαθμίζουν τους δημόσιους χώρους απλώνοντας μπουγάδες και αφοδεύοντας όπου. Θεωρεί προτιμότερο να καταρρίπτονται κανόνες υγιεινής και ασφάλειας παρά να είναι παρούσα με μέτρα πρόληψης. Από την άλλη το αφήγημα της κακής κυβέρνησης καλύπτει όχι μόνο δικά της ελλείματα αλλά και τον κομματικό της αγώνα για έμπρακτη αντιπολίτευση.

Αν το «σπιράλ» ήταν Δημοτική Αρχή, τι θα έκανε πρακτικά γι αυτό;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το θέμα  του καθαρισμού των οικοπέδων ανήκει στα αναμενόμενα ανακύπτοντα σε έναν Δήμο. Ούτε έκτακτο είναι ούτε αιφνιδιαστικά εμφανίζεται. Μέχρι «η Κυβέρνηση να επιτρέψει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» θα προχωρούσαμε σε καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος στην Υπηρεσία Πρασίνου. Θα δρομολογούσαμε έγκαιρη αντικατάσταση (μέσω εσωτερικής ανακατανομής) του προσωπικού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Σήμερα η άνω υπηρεσία (κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου) διαθέτει διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό σε ποσοστό 50%, ενώ στην πραγματικότητα  χρειάζεται κυρίως χειρώνακτες. Με έγκαιρο προγραμματισμό των εργασιών, μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί χωρίς να εξουθενώνεται το προσωπικό και να παρατηρείται έλλειψη μέσων.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί μήπως διακηρύττοντας σταθερά ότι η ευθύνη για την «ακυβερνησία» της πόλης ανήκει στην κεντρική Κυβέρνηση, αρνείται έμμεσα αρμοδιότητες, ευκαιρίες και πόρους, αρνείται δλδ να τιμήσει τον ρόλο της.

Εύα Αθανασοπούλου
Δρ Πολιτικός Μηχανικός
Γραμματέας Δ.Π. σπιράλ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εκτός εαυτού βγήκε, για λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί, ένα ανήλικο κορίτσι μόλις 15 χρόνων στο Αγρίνιο και επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα στην κατά δυο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την μοιραία νύχτα της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αναργύρων, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Star, χρειάστηκε ν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερα σημαντική αναδίφηση για τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διακοφτό Αχαΐας για την ακινητοποίηση των συρμών του Οδοντωτού σιδηροδρόμου παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 «Παρίσι 2024», η Ολυμπιακή Φλόγ
Image
Image

Search