ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δ.Ελλάδα: Οι πολίτες φοβούνται μη γίνουμε «Αιγαίο» - Τι δείχνει έρευνα

Χαμηλά ποσοστά ανεκτικότητας και αποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα μας έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας και των γειτονικών περιφερειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η «διαΝΕΟσις» χθες.Στα στοιχεία της έρευνας που αφορούν την Δυτική Ελλάδα εμπεριέχεται ως κοινή βάση του δείγματος ο πληθυσμός της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Το περιεχόμενό της συνιστά μια ακτινογραφία της κοινωνίας. Αν και τα ευρήματα δεν απέχουν από την γενική εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Έλληνες πολίτες για τις μεταναστευτικές ροές, η ανάλυση των επιστημόνων της «διαΝΕΟσις» έχει ιδιαίτερη αξία καθώς επιβεβαιώνει κοινωνικές συμπεριφορές και τάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα

Το 85,7% απάντησε ότι ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι υπερβολικά/αρκετά μεγάλος.

Το 55,1% εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της ύπαρξης μεταναστών στην ελληνική οικονομία είναι αρνητικός/μάλλον αρνητικός

Το 63,8% πιστεύει ότι η παρουσία μεταναστών αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας ενώ το 30,1% ότι εμπλουτίζει πολιτισμικά την ελληνικής κοινωνία.

Το 78,9% εκτιμά ότι η παρουσία μεταναστών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στην επίλυση του δημογραφικού.

Το 54,9% απάντησε ότι οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα και το 39,7% ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών στην τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Το 82,7% είπε ότι γνωρίζει τη λέξη «χοτ σποτ» (δομή φιλοξενίας).

Ωστόσο, το 62,5% έχει αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη για την λειτουργία του.

Το 77,6% πιστεύει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα φαινόμενο μάλλον/σίγουρα μονιμότερο και το 17,8% έχει προσωρινά χαρακτηριστικά.

Το 61,2% απάντησε ότι γνωρίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστευτικών ορών στη Μεσόγειο. Το 80,1% πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι αποτελεσματική.

Το 59,1% εκτιμά ότι θα έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ίδιες ροές απάντησε το 20,1% και λιγότεροι το 14,6%.

Το 72,8% απάντησε ότι η στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών θα πρέπει να γίνει αυστηρότερη και το 19,4% να συνεχιστεί ως έχει σήμερα.

Το 93,1% εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων και το 2,4% ότι η κατάσταση ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Το 82,3% είναι πεπεισμένο ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα θέλουν να φύγουν σε άλλες χώρες.

Το 66,7% πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα της πολιτείας για την ενσωμάτωση προσφύγων που δικαιούνται άσυλο.

Από αυτούς που απάντησαν ότι γνωρίζουν τι είναι «χοτ σποτ», το 69,2% χαρακτήρισε κακές/πολύ κακές τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα καταγραφής και διαμονής των νησιών του Αιγαίου.

Το 86% απάντησε ότι γνωρίζει για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος προσφύγων γυναικών και ανηλίκων.

Το 85% έχει ακούσει για το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα «χοτ σποτς» της χώρας εκ των οποίων το 47,2% έχει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη, το 31,2% θετική/μάλλον θετική και το 19,9% ούτε θετική/ούτε αρνητική.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με μια νέα γερμανο-κινεζική επιστημονική μελέτη, 2,6 φορές μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην επιφάνεια του φεγγαριού σε σχέση με τα αντίστοιχα στο Διεθνή Διαστη . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H ταινία «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, ήταν η μεγάλη νικήτρια του φετινού, 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Εκτός από το Χρυσό Διόνυσο, η ταινία απέσπασε τέσσερις τιμητικ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στα πλαίσια του νέου ετήσιου θεσμού Solidarity Days και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το «Ίδρυμα Λήδας, Ναν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και γι αυτό δίνει και άλλο κρατικό χρήμα στα κανάλια, με στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή ή τη φιλοκυβερνητική στάση», αναφέρει, σε σημερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι τα σημάδια που θα σε κάνουν να αναγνωρίσεις μία μαύρη χήρα εξηγεί η η αραχνολόγος Μαρία Χατζάκη. Όπως λέει η ίδια, η αράχνη αυτή προκαλεί τα λεγόμενα δήγματα και υπάρχει στην Ελλάδα και αν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κατά του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στρέφεται η Α ΕΛΜΕ με αφορμή έγγραφο του πρώτου, με το οποίο, όπως καταγγέλουν οι καθηγητές, καλεί τους διευθυντές και το σύλλογο διδασκόντων, σε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μία συγκινητική ανάρτηση στο facebook η Μαία Χριστίνα Χριστοπούλου που εργάζεται στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, αποχαιρέτησε την Μαρία Αγιάννη-Παντελακάκη, από το Αίγιο, που έσβησε λίγες
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search