ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα βήμα πριν το χειρότερο σενάριο οι ΜΕΘ στην Αττική

 

Οι μετατροπές γενικών μονάδων εντατικής σε ΜΕΘ covid επιταχύνονται με αποτέλεσμα σήμερα να μετατραπεί ολόκληρη η γενική ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού σε ΜΕΘ covid – διατηρώντας την μονάδα εμφραγμάτων δυναμικότητας 10 κλινών και για τα μη covid περιστατικά. Επιπλέον, 46 απλές κλίνες από τις 400 του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με covid.

 

Από την επιχείρηση κάλυψης περιστατικών covid, εξαιρούνται μέχρι ώρας το Λαϊκό νοσοκομείο, το Ιπποκράτειο, τα ογκολογικά νοσοκομεία, η νευροχειρουργική ΜΕΘ του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ενώ στο ΚΑΤ προβλέπονται λίγες μόνο κλίνες ΜΕΘ covid για τα περιστατικά του νοσοκομείου, παρότι ενισχύθηκε πρόσφατα με 30 νέες κλίνες.

 

Αντίθετα έχει δοθεί έμφαση στο νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ με 125 κλίνες covid, ενώ στο νοσοκομείο Σωτηρία που λειτουργεί ως νοσοκομείο covid συνολικά, λειτουργεί η ΜΕΘ εμφραγμάτων με 8 κλίνες για περιστατικά του νοσοκομείου. Οι υπόλοιπες 84 κλίνες εντατικής συμπεριλαμβανομένων  και των 50 νέων που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν ως ΜΕΘ covid.

 

Οι ειδικοί της διαχείρισης της κρίσης, επισημαίνουν πως ακόμη βρισκόμαστε σε μείωση των χειρουργείων σε ποσοστό 80%, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο χειρότερο σενάριο, τα χειρουργεία μπορούν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν επιθυμητό.

 

Μετατροπή κλινών

Οι αποφάσεις μετατροπής των κλινών από την 1η ΥΠΕ εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά τις μέρες αυτές η Αττική και η οποία «βρίσκεται σε στάδιο 2+» σύμφωνα με τους ειδικούς της υγειονομικής περιφέρειας, λίγο πριν το στάδιο 3, που ορίζεται από την καθολική χρήση των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης. Οτιδήποτε ξεπερνά το στάδιο 3 στη διαβάθμιση, αφορά το χειρότερο σενάριο.

 

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, ούτε λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας για τα περιστατικά Covid, αλλά και τα υπόλοιπα γενικά περιστατικά με βαριά νοσηρότητα. Για το λόγο αυτό η ΕΙΝΑΠ ζητά την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ και την στελέχωσή τους με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, ενώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών ζητά την επίταξη των 200 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

 

Μιλώντας στο in.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε ότι σήμερα φτάσαμε τις 246 κλίνες covid ΜΕΘ, όμως χρειάζεται να ενισχυθεί το σύστημα και με τη δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην δημιουργούνται προβληματισμοί στους θεράποντες γιατρούς πώς θα καλύψουν τα βαριά περιστατικά τους, είτε πρόκειται για κοροναϊό, είτε για άλλη πάθηση. Οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται ταχύτατα από 1700 φτάσαμε στους 1900 και σύντομα θα ξεπεράσουμε τους 2.000 με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και στις ανάλογες πιέσεις στις ΜΕΘ.

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμη ότι σημαντικό είναι να τονιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης, ώστε να τηρούνται τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ανάρτησή του ο γνωστός καρδιολόγος , δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων και στέλεχος της διοίκησης της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής Κώστας Σβόλης με αφορμή τη διοργάνωση εθελοντικής . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε 11 ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείτε να κατατοπιστείτε πλήρως για τα self test: 1) Τι διαφορά έχουν τα self-test από τα rapid test? Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To Eλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμβάλλει στη γενικότερη συζήτηση για το επίκαιρο ζήτημα των πανδημιών στη δημόσια σφαίρα, μεταξύ άλλων και με τη συνδιοργάνωση μιας σειράς ενδιαφε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Την προτροπή να δούμε το θέμα του εμβολιασμού «σαν τείχος προστασίας», εξέφρασε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.Πρόκειται για τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αυξητική τάση παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο 1,5 μήνα η παρουσία των μεταναστών, στους χώρους των πρώην εργοστασίων της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα. Ο αριθμός τους από τα 140 με 150
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες  ΙΧ παρέσυρε αγοράκι ηλικίας 11 ετών με αποτέλεσμα να το τραυματίσει ευτυχώς ελαφριά.  
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search