ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων - Η κατάσταση στην Αχαΐα

Ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί και ο καθημερινός αριθμός των θανάτων. Από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι την Τρίτη, έχουν 4.733 κρούσματα και 78 θάνατοι, ενώ η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τα 416 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν τα 240 βρέθηκαν στην Αττική, με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας να αναφέρουν, ότι το δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη και η έκτασή του είναι υψηλή και σε σημαντική ένταση, σχετικά με τις νέες μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή, ακόμη δύο ασθενείς με κορωνοϊό, κατέληξαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια 79χρονη γυναίκα, η οποία φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Η άτυχη γυναίκα πάλεψε με τον ιό της Covid -19  και τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Λίγη ώρα αργότερα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κατέληξε 63χρονος, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Εξαπλώνεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα της Πάτρας, αφού σε καθημερινή βάση προκύπτουν νέα κρούσματα που προέρχονται μάλιστα από χώρους όπου αφήνουν περιθώρια επαφών, δυσκολεύοντας την ιχνηλάτηση. Η αρχή έγινε με τα κρούσματα του μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Βασιλείου και του πατέρα του, συνεργάτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Την ίδια μέρα έγινε γνωστό και το κρούσμα του Πατρινού καθηγητή σε γυμνάσιο της Κάτω Αχαϊας.

Ακολούθησε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας της Χαλανδρίτσας (που είναι και πατέρας του παιδιού του 17ου Γυμνασίου που μαζί με τη μητέρα του ήταν αρνητικοί), αλλά και ο θετικός πατέρας των δύο μαθητών σε  δημοτικό σχολείο των Ζαρουχλείκων. Τα αποτελέσματα των δύο αυτών μαθητών αναμένονται. Στη συνέχεια (την ίδια μέρα) είχαμε ένα θετικό κρούσμα ενός 55χρονου Πατρινού δικηγόρου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, ενώ έκλεισε για δύο μέρες το Δικαστικό Μέγαρο. Ένα ακόμα κρούσμα ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου που είναι σε καραντίνα στο σπίτι του. Αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει από τις ιχνηλατήσεις.

Σημειώνουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αλλά πέντε κρούσματα εκ των οποίων μόλις το ένα είναι από γνωστή συρροή.

Σύμφωνα δε με τον ΕΟΔΥ,  παρακολουθούνται στενά τρεις πηγές κρουσμάτων:

εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).

Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών

Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη χώρα 13.000 τεστ από τις δημόσιες δομές Υγείας και περίπου 4.000 τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ο δείκτης R και ο μικρός μέσος όρος ηλικίας

Ανησυχία προκαλεί η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης, που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις, επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επικαιροποιημένων δεδομένων.

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση  των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική.

Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις  παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν παγκοσμίως σχεδόν δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 6% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, και αποτελούν τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 11%.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών  πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Η κινητικότητα του πληθυσμού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση στους χώρους εργασίας και στις κατοικίες, που είναι οι δύο κατηγορίες που έχουν επικαιροποιηθεί στο Google Mobility Report την τελευταία εβδομάδα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“ O κύριος πρωθυπουργός σήμερα εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που είναι λιγότερο από αυτό το οποίο ισχύει και αποζημιώνεται”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για την εξαγγελ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Α.Ο. Αχαγιά 82, ανακοινωσε ότι αθλητής της ομάδας βρέθηκε θετικός σε τεστ για Covid 19. H ομάδα έχει ήδη τεθεί σε απομόνωση 14 ημερών, όπως ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο και αυρι . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσχηματική και άκαιρη χαρακτήρισε μιλώντας στην Βουλή, την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στη θλίψη βυθίστηκε η τοπική κοινωνία της Πάρου καθώς έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βλαχογιάννης. Οπως μεταδίδει το naxostimes. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία , συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει  όλες οι ελληνικές ομάδες «Stop5G», να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας επιβλήθηκε, χθες αργά το βράδυ, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Αίγιο, διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το συγκινητικό σημείωμα του συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου “Γιάννης Βλαχογιάννης”, όπου φοιτούσε ο άτυχος 13χρονος μαθητής που έχασε τη ζωή του μετά από χειρουργική επέμβα
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search