ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κορωνοϊός: “Επόμενο μέτρο το τοπικό ή κλαδικό lockdown” – Τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο προτείνει ο καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Τι λέει για την περίπτωση γενικού lockdown. Η χρήση της μάσκας και η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο.

Σήμερα μπαίνει ο Αύγουστος και μαζί του φέρνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, μετά την ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Η έκρηξη των κρουσμάτων την Παρασκευή με 78 νέα κρούσματα προκάλεσε έντονες ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά σε 14 περιφέρειες καθώς και για τα δεκάδες κρούσματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Έτσι η μάσκα γίνεται υποχρεωτική από αύριο 1η Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα αν σημειωθεί και νέα αύξηση κρουσμάτων.

Μέτρα που μπορεί να φτάσουν σε ατομικό ή κλαδικό lockdown όπως επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως “δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε.

Όλο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά”.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πως θα περιοριστεί ο κορονοϊός τόνισε ότι “από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία”.

Στην ερώτηση τι σημαίνει αυτού τους είδους του lockdown “αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας”.

Όσον αφορά για την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεώτερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικές.

Τέλος αναφορικά με το “κλειδί” για τη λήξη νέων μέτρων για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός ανέφερε ότι “αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.

Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας”.

newsit.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Πετροπούλου, “ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ”, Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2023. Επειδή ακόμα και σήμερα πολλοί ίσως να έχ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Πάτρα η παραβατικότητα και η βία των ανηλίκων και η τοπική κοινωνία οφείλει να προσπαθήσει να ορθώσει  αναχώματα στο ανησ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής: Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζούς για τον κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής: Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαιρετίζει όλους τους σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  για την Αντιπυρική Περίοδο 2024, ΚΑΛΕΙ τους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές οικοπέδων να  φροντίσουν για τον καθαρισμό και την συντή
Image
Image

Search