ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα-Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

Τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων του κορωνοϊού από τις αρχές Ιουλίου, με το άνοιγμα του τουρισμού, έχουν προκαλέσει την ανησυχία, τόσο των ειδικών, όσο και της κυβέρνησης. Τα κρούσματα βρίσκονται σταθερά σε διψήφιο – και μεγάλο- αριθμό σε καθημερινή βάση, με δύο «μέτωπα» να είναι αυτά που έχουν φέρει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές: οι αφίξεις των τουριστών και η νυχτερινή διασκέδαση όπως μπαρ ή πανηγύρια.

Συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού φέρνουν σήμερα και συσκέψεις επί συσκέψεων στην κυβέρνηση. Οπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα έχει σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, όπου θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ από το Μαξίμου θα γίνει άλλη μία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσκεψη στην οποία εκτός του κ. Κικίλια θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Μέτρα στον Προμαχώνα, ξεκινά το plan b

 

Τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι ειδικοί, περίμεναν πώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνονταν με το άνοιγμα του τουρισμού. Αυτό συνέπεσε ωστόσο με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες φέρνουν χιλιάδες τουρίστες από τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση ειδικά στην Σερβία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ήδη πολλοί τουρίστες από την χώρα, έχουν βρεθεί θετικοί. Στον Προμαχώνα καθημερινά προκύπτουν θετικά τεστ, με αποτέλεσμα να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να βάλει σε ισχύ το plan b για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Από την Τετάρτη (00:01 ώρα) μπαίνουν σε ισχύ οι περιορισμοί στον Προμαχώνα. Ηδη δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, που αναφέρει πως η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται από τον Προμαχώνα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) αν όσοι θέλουν να εισέλθουν, έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Το plan b, όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο κ. Κικίλιας, περιλαμβάνει τρία στάδια, τα οποία είναι τα εξής:

Ελεγχοι σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Ελέγχοι στους εποχικούς εργαζόμενους σε όλη την Επικράτειας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και όχι συγκεκριμένο αριθμό τεστ κάθε ημέρα.

Κορωνοϊός: Ανησυχεί το «μέτωπο» με τα πανηγύρια και τα μπαρ

Το δεύτερο «μέτωπο» που απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση, είναι τα φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και πανηγύρια. Με τα εγχώρια κρούσματα να έχουν αυξηθεί επίσης και να διαπιστώνεται πως είναι «διάσπαρτα», οι φόβοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι υπαρκτοί, καθώς σημειώνουν πως πιθανότατα υπάρχουν μικροεστίες που «πυροδοτούν» αυτή την αύξηση.

 

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου στον ΣΚΑΪ, όπου είπε ξεκάθαρα πως τα πανηγύρια και εκδηλώσεις με συνωστισμό πρέπει να αποκλειστούν. «Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των πολιτών που δεν δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά το πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Νίκος Σύψας στο κανάλι, λέγοντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού είναι στα πανηγύρια και τα μπαρ, τονίζοντας πως εντός των δύο εβδομάδων θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Σχολίασε μάλιστα πως η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στάθηκε στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τονίζοντας πως αποτελούν ένα σημάδι ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

«Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος», είπε χαρακτηριστικά στο Mega, τονίζοντας πως το άλλο μέτωπο που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι τα κρούσματα στον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό. Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: 31 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, θετική 15χρονη σε κατασκήνωση

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε τα κρούσματα από το προηγούμενο 24ωρο, τα οποία ήταν 31. Από αυτά, μόλις τα τέσσερα ήταν από ελέγχους στα σύνορα, ενώ άλλα τρία είναι από άτομα που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από εκεί και πέρα, βρέθηκαν:

έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής μάλιστα υπάρχει έντονα ανησυχία, καθώς το θετικό δείγμα προέρχεται από ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο ήταν σε κατασκήνωση, το διάστημα 5-10 Ιουλίου. Εκεί έκανε πυρετό και υποβλήθηκε στο τεστ, το οποίο βρέθηκε θετικό. Αυτό έφερε συναγερμό, με τα παιδιά να απομακρύνονται από την κατασκήνωση. Έγιναν μάλιστα και έλεγχοι σε 4 παιδιά και μία κοινοτάρχη, αλλά τα δείγματα ήταν αρνητικά.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς από τα 835 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 397 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Στην Αχαΐα είχαμε 23 νέες . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Όπως αναφέρθηκε και στο Δελτίο Τύπου στις 9/6/2021 ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι αντίθετος στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που εν μέσω πανδημίας προωθεί η . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τον συνδικαλισμό περιγράφει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε αναρτήσεις στους προσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Όπως αναφέρθηκε και στο Δελτίο Τύπου στις 9/6/2021 ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι αντίθετος στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που εν μέσω πανδημίας προωθεί η κυβέρνηση. Το ξεχεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ το μεσημέρι της Τρίτης. Ανήλικος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, με αδιαθεσία και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας. ΕΚ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Επίσκεψη στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου πραγματοποίησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Χρήστος Κορδάς, μαζί με την Επιτροπή Κρίσεω
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search