ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

 

Αυτά  υπογραμμίζει στην έρευνα  της EndeavorGreece  η οποία πραγματοποιήθηκε σε  επιχειρήσεις   για να μετρήσει τις  επιπτώσεις  του δίμηνου « αποκλεισμό» της αγοράς αλλά και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της , οι μισές επιχειρήσεις  προκύπτει ότι διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών,  ενώ το 13% να διέκοψε εντελώς.  Μάλιστα το ίδιο διάστημα  σχεδόν οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις ( 57% ) σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση   τζίρου που κυμαίνεται από  60 έως και 100%.  Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βρήκαν ευκαιρία στις  νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν .Έτσι  περισσότερες από δύο στις δέκα  επιχειρήσεις (24% ) σημείωσε ανάπτυξη .

 

 Το lockdown έφερε περικοπές και απολύσεις

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισε ο επιχειρηματικός κόσμος και  ξεπερνούν και αυτές  της οικονομικής κρίσης  των προηγούμενων ετών και των μνημονίων ανάγκασε  πάνω από τις μισές εταιρείες να  έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.  Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές. Όμως σύμφωνα με τους επιχειρηματίες το ποσοστό  αυτό αναμένεται να αυξηθεί  σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού,  της τάξης έως και  του 20% μέχρι το τέλος του 2020.

 

 Ψάχνουν σωσίβιο τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί

Ενδιαφέρον  ,σύμφωνα με την έρευνα  της EndeavorGreece , παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση και επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Περισσότερες από τις μισές (51% των επιχειρήσεων) δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους. Σχεδόν τέσσερις στις δέκα (35% ) έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου και το  46% έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

 

Εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που   επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης με το  55%  να έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους και μόνο το  20% των επιχειρήσεων  να μην έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.

 

Πρόβλημα η ρευστότητα

Πάντως   έξι στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, ενώ  από αυτές  οι τρεις στις δέκα δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους έχει μόνο το 15% των επιχειρήσεων.

 

Τέλος,  η υγειονομική κρίση επαναπροσδιόρισε σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό.  Έτσι  περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις ( 53%) λειτουργούν   θεωρώντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020. Η μια στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζει την λειτουργία της με  δεδομένο ότι η κρίση θα κρατήσει  έως το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022.  Πάντως υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που λειτουργούν  με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020 και αντιπροσωπεύουν το 34% του συνόλου.

 

Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα της EndeavorGreece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. Η έρευνα αποτυπώνει την επίδραση της κρίσης του Κορονοϊού στην ανάπτυξη, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις λειτουργίες των εταιρειών κατά το διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Μαΐου, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία συνολικά.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε κοινό αγώνα για μόνιμες προσλήψεις καλεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης του πρώην συμβασιούχους των κοινωφελή προγραμμάτων της Πάτρας, ο οποίος μιλώντας στο «achaianews.gr» . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search