ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στα υπουργεία Πολιτισμού της Ευρώπης

Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι οι μετρ του home entertainment μιας και αυτοί το δημιούργησαν, όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν αταλάντευτοι στην αρχή τους ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου ελεύθερο στην πρόσβασή του. Ετσι λοιπόν τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε κλεισμένοι κατ’ οίκον, τα υπουργεία Πολιτισμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών μετατρέπουν τους ιστοτόπους τους σε πλατφόρμες όπου περιηγείται κανείς οργανωμένα σε όλες τις δωρεάν επιλογές για όπερα, βιβλιοθήκες, κινηματογράφο, θέατρο, εκδόσεις, ακόμα και μαθήματα ιστορίας της τέχνης.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα φροντίζοντας να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβαρο στα συνδρομητικά αμερικανικά κανάλια. Θα αναρωτηθείτε τι γίνεται με το δικό μας υπουργείο, το οποίο διαθέτει μια αρκετά χρηστική ιστοσελίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια αντίστοιχη μεγάλη κίνηση.

Αντιθέτως κάποια από τα δικά μας συνδρομητικά κανάλια αποφάσισαν να δώσουν ελεύθερα κάποιες παραγωγές πολιτιστικού περιεχομένου, όπως το Cosmote History. Οι ομιλούντες άλλες γλώσσες πάντως μπορούν να βρουν παρηγοριά για ποιοτικό περιεχόμενο με πλούσιο υλικό. Οι γαλλόφωνοι ας επισκεφθούν τη διεύθυνση του ministere de la culture (www.culture.gouv.fr) το οποίο έχει φτιάξει κατηγορία #Culturecheznous που λειτουργεί ως ομπρέλα για τα δωρεάν ψηφιακά της Οπερας του Παρισιού, του Κέντρου Πομπιντού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του περίφημου Παλέ ντε Τοκιό για τη σύγχρονη τέχνη, κ.λπ. Ο πολιτισμός είναι το σπουδαιότερο εθνικό κεφάλαιο των Γάλλων και έτσι φροντίζουν μέσα από τον ιστότοπο του δικού τους υπουργείου και τους επαγγελματίες του πεδίου αυτού, ενημερώνοντάς τους για το τι θα γίνει με τις επιχορηγούμενες παραγωγές και συμβάσεις. Οι Ιταλοί που έχουν χτυπηθεί όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον ιό, επίσης φρόντισαν να αποκτήσει το υπουργείο τους αντίστοιχες υπηρεσίες για το φιλότεχνο κοινό. Στη διεύθυνση www.beniculturali.it υπό την ετικέτα «La cultura no si ferma» υπάρχουν μαζεμένες εικονικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδόσεις, θέατρο, σινεμά με πληροφορίες ανά γεωγραφική περιοχή. Καλούν μάλιστα όποιον θέλει να προσθέσει περιεχόμενο στην ψηφιακή δεξαμενή, ώστε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του που είναι κλεισμένοι στο σπίτι.

Οι Ισπανοί που τώρα βιώνουν την αγριότητα των μαζικών κρουσμάτων και των αυξημένων θανάτων, μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης μέσα στην καραντίνα. Το υπουργείο Πολιτισμού (culturaydeporte.gob.es) τους έχει στην ιστοσελίδα του κατηγορία «La cultura en tu casa» με μπόλικα πράγματα να δει κανείς. Από τα ωραιότερα νομίζω ότι είναι η γνωριμία με παλιότερους ή πιο σύγχρονους καλλιτέχνες. Το Πράδο, λ.χ., προσφέρει δωρεάν online μαθήματα για τη ζωή του Βελάσκεθ, αλλά υπάρχουν και πινακοθήκες που διαθέτουν το αρχείο τους με προφορικές συνεντεύξεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Σίγουρα μέχρι να τελειώσει ο περιορισμός στο σπίτι όχι μόνο θα έχουμε μάθει πράγματα, αλλά θα έχουμε φρεσκάρει και τις γλώσσες μας.

Εφημερίδα Καθημερινή

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μια πρωτόγνωρη ζέστη μας περιμένει το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα . . .
ΚΟΣΜΟΣ

O ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 187 κρούσματα. O αριθμός των νεκρών παρουσιάζει αύξηση: έχασαν τη ζωή τους 29 περισσότεροι άνθρωποι . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νέα πραγματικότητα: έτσι θα δείχνει το μεγάλο θέατρο από τη νέα σεζόν» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει τη viral φωτογραφία που ανέβασε το θέατρο Berliner Ensemble. Με τη γερμανική . . .
LIFE STYLE

Τέλος μπήκε στο μυστήριο γύρω από το επόμενο επαγγελματικό βήμα της Ηλιάνας Παπαγεωργίου. Το όμορφο μοντέλο «έκλεισε» στον Alpha και μάλιστα αυτό είναι επίσημο καθώς έπεσαν υπογραφ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με έγγραφο τους προς την Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Πατρών, οι φοιτητές – μέλη του Συλλόγου του Τμήματος ΔΠΠΝΤ (Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) , διαμαρτύρονται για το γεγο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Δ/ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου από τους Δήμους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Διευθυντής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχος ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, βράβευσε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας Αστυνόμο Α ́ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ Χρήστο, για την απόκτηση διπλώματ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search