ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «μεγάλες φωνές» του Γαλλικού Ινστιτούτου διαθέσιμες δωρεάν

Μια σημαντική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, είναι διαθέσιμη για ακρόαση, δωρεάν, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG).

 

Τα ψηφιακά αρχεία που ανοίγει για το κοινό το Γαλλικό Ινστιτούτο, χωρίζονται σε θεματικές (Μάης του'68, Οι μεγάλοι συγγραφείς, Θέατρο, Κινηματογράφος, Ιστορία, Οι Ελληνιστές, Ποίηση, Επιστήμες κ.ά.) ,που περιλαμβάνουν διαλέξεις προσωπικοτήτων όπως οι Κώστας Αξελός, Πιέρ Μπουρντιέ , Κάρολος Κουν, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Ζακ Λακαριέρ, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Μπρουκ κ.ά..

 

Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυση (1917) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το IFG ψηφιοποίησε ένα μεγάλο μέρος των ηχητικών αρχείων, διαλέξεων και συναντήσεων που δόθηκαν στο αμφιθέατρό του, πολλές από τις οποίες είχαν εγγραφεί σε μαγνητοταινίες.

 

Ανάμεσα σε αυτές, το κοινό μπορεί ν' ακούσει τρεις διαλέξεις του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου και στοχαστή Κώστα Αξελού στη θεματική «Μάης του ‘68», όπως και τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου, καθηγητή στο Collège de France, Πιερ Μπουρντιέ, η οποία έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα και της απονομής του τίτλου του Διδάκτορα Honoris Causa του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στην ενότητα «Θέατρο», το κοινό μπορεί ν' ακούσει τον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολο Κουν, τον μέγα δάσκαλο της θεατρικής τέχνης Πίτερ Μπρουκ, καθώς και τον εμβληματικό στοχαστή του θεάτρου, Αντουάν Βιτέζ, που μίλησε στο κοινό του Ινστιτούτου μαζί με τον χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο Έλληνα σκηνογράφο, Γιάννη Κόκκο, τον Απρίλιο του 1985. Στην ενότητα του «Κινηματογράφου» συναντάμε διαλέξεις των Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Κώστα Γαβρά και Ροβήρου Μανθούλη, ενώ στην ενότητα των μεγάλων συγγραφέων διαλέξεις των Ναταλί Σαρότ, Λεοπόλντ Σενγκόρ και Κλωντ Σιμόν.

 

Αναλυτικά οι θεματικές:

 

«Μάης του 68»

 

(Κώστας Αξελός, Pierre Bourdieu)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/7897-ifg-111-mai-68-el

 

 

 

«Οι μεγάλοι συγγραφείς»

 

(Nathalie Sarraute, Léopold Senghor, Claude Simon)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/7954-grandes-voix-ecrivains-el

 

 

 

«Θέατρο»

 

(Κάρολος Κουν, Antoine Vitez Γιάννη Κόκκος, Peter Brook)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/7983-grandes-voix-theatre-el

 

 

 

«Κινηματογράφος»

 

(Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Ροβήρος Μανθούλης)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8017-grandes-voix-cinema-el

 

 

 

«Ιστορία»

 

(Georges Duby, Marc Ferro, Philippe Lacoue Labarthe)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8085-grandes-voix-thematique-histoire-el

 

 

 

«Οι Ελληνιστές»

 

(Jacqueline de Romilly, Jacques Lacarriere, Jean-Pierre Vernant)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8185-grandes-voix-les-hellenistes-el

 

 

 

«Ποίηση»

 

(Yves Bonnefoy, Michel Tournier, Miriam Cendrars)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8186-grandes-voix-poesie-el

 

 

 

«Επιστήμες»

 

(Pierre-Gilles de Gennes, Hubert Reeves, Georges Charpak)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8188-grandes-voix-thematique-sciences-el

 

 

 

«Οι συγγραφείς»

 

('Αρης Φακίνος, Βασίλης Αλεξάκης, Amin Maalouf)

 

Πατήστε εδώ: https://www.ifa.gr/el/111-xronia/grandes-voix-el/8356-les-ecrivains-el

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα ξεκίνησε ήδη. Από το πρωί της Παρασκευής οι πρώτοι φοιτητές πήραν το δρόμο για τον προορισμό που θα περάσουν τις ημέρες του Πάσχα ενώ δεν είναι λίγες οι ο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δύο βράδια μετά από το επικό πρώτο ματς της σειράς, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός έδωσαν την Παρασκευή (26/4) ακόμα μία εκπληκτική μάχη στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Αυτή τη φορά χαμογέλασ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λέστερ επιστρέφει στην Premier League μία σεζόν έπειτα από τον υποβιβασμό της στην Championship. Οι "αλεπούδες" δεν αγωνίστηκαν, όμως η συντριβή της Λιντς από την ΚΠΡ με 0-4 στο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σκληρή για να βρεθεί με την “πλάτη στον τοίχο” από το δεύτερο, μόλις, παιχνίδι αποδείχθηκε η Μονακό, που επικράτησε με 93-88 της Φενέρμπαχτσε και ισοφάρισε τη σειρά των playof . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερυμανθείας Τριταίας για τους μαθητές τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 2
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα θα απουσιάζουν από τα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα π
Image
Image

Search