ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φ. Ζαΐμης: «Να σχηματίσουμε ενιαίο μέτωπο ανάπτυξης μέσα από τον πολιτισμό»

 

«H επιχειρηματικότητα έχει πολλά να κερδίσει από την συμμαχία της με τον πολιτισμό». Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο γόνιμος διάλογος που διεξήχθη μεταξύ του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, της μουσειολόγου Γεωργίας Μανωλοπούλου, της curator Ελένης Κυπραίου και του εκπροσώπου της Ουνέσκο Julius Heinecke. 

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Achaia Clauss και το πάνελ αφορούσε τον  Πολιτισμό, την Τέχνη και  την Επιχειρηματικότητα,  το οποίο συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης.

«Όλοι μαζί κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία πολιτών, επιχειρηματίες να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ανάπτυξης μέσα από τον πολιτισμό για να μη χαθεί η κουλτούρα μας αλλά και για αναπτυχθεί η οικονομία της περιοχής μας», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού μέσω της στήριξής του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα που έχει η Δυτική Ελλάδα αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να στηρίξει διάφορες δράσεις.

«Πρέπει να ενώσουμε τις τελείες, σε 28 ώρες, σε 14 συναντήσεις σε ολόκληρη την Πάτρα δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο να μιλήσουμε για τον ρόλο της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά να δούμε και στην πράξη το πολιτιστικό απόθεμα και τις δυνατότητες και προοπτικές της πόλης», τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στο μέλλον επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, προσθέτοντας: «Με αφοσίωση στον στόχο μας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο της ΕΕ, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Η κ. Μανωλοπούλου στην τοποθέτησή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Πάτρα του σήμερα καθώς και όλη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ως πυξίδα την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, το σύγχρονο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό της αποτύπωμα αλλά και ένα δυνατό ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει πολλές δυνατότητες και προοπτικές να σχεδιάσει το μέλλον της. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Αρκεί να επενδύσει στη δύναμη των συνεργειών! Το νέο μοντέλο πολιτιστικής διακυβέρνησης στηρίζεται στη φιλοσοφία της ανοικτής πρόσβασης, της απόδοσης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος στο κοινό με την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών δημιουργώντας ένα ενεργό πολιτιστικό δίκτυο με κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο καθιστώντας την παράλληλα κι ένα δυνατό προορισμό».

Η curator Ελένη Κυπραίου παρουσίασε μια εικονογραφημένη ιστορία τέχνης που αφορά τη σύζευξη επιχειρηματία και καλλιτέχνη τονίζοντας ότι κάθε επιχειρηματίας μπορεί να γίνει ευεργέτης όταν υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τους καλλιτέχνες και φυσικά κάτω από την ομπρέλα της πολιτείας. Έδωσε ποικίλα παραδείγματα συνεργασιών όπως την καπνοβιομηχανία των αδερφών Μέξη που το 1928 πήγε στη Γαλλία και αποφάσισε μέσα στα τσιγάρα να τοποθετήσει καλλιτεχνικές φωτογραφίες εκτοξεύοντας τις πωλήσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Ουνέσκο Julius Heinecke είπε ότι πρέπει να προάγουμε την ποικιλομορφία. «Θα πρέπει να επιτευχθούν συμμαχίες ανάμεσα στα έθνη, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις. Οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την επιχειρηματικότητα να συνεργάζεται με την καλλιτεχνική δημιουργία σε Περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» παρατήρησε. 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αδιαθεσία και λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη υποψήφια για στις Πανελλήνιες Εξετάσεις σε Εξεταστικό Κέντρο της Πάτρας. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού υπήρξε άμεση κινητοποίηση . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, την ώρα που πολλές χώρες . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αναφέρει:   «πιο πολύ από τους ανθρώπους,  τα τραγούδια τους αγάπησα..»                                 Ναζίμ Χικμέτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αδιαθεσία και λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη υποψήφια για στις Πανελλήνιες Εξετάσεις σε Εξεταστικό Κέντρο της Πάτρας. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού υπήρξε άμεση κινητοποίηση και κλήθηκε ασθενοφό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα σούπερ μάρκετ θα βρίσκουν από δω και πέρα οι πολίτες τα self test στην Αχαΐα όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. “Για την Αχαΐα που ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Τετάρτη 23 Ιουνίου επαναφέρονται τελικά τα δρομολόγια του τρένου στη γραμμή Κιάτο-Αίγιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρχικά η επανέναρξη των δρομολογίων είχε προγραμματιστεί να
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search