ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας: Ψηφιακό μουσείο της ιστορικής μας κληρονομιάς

Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με την ανάδοχο του έργου, Space Hellas.

«Το ψηφιακό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτελέσoυν την κορωνίδα των δράσεων μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, γι αυτό και είναι στραμμένο στη Δυτική Ελλάδα το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το αποτέλεσμα θα είναι διαφήμιση για τη χώρα, για το ΕΣΠΑ και φυσικά για τη Δυτική Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε τάχιστη και υψηλής ποιότητας υλοποίηση του έργου»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρεις δράσεις οι οποίες δίνουν  έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και χρηματοδοτούνται με 1.967.880 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» στο πλαίσιο των έργων «Ανάπτυξη Ψηφιακών Πολιτιστικών Υποδομών». Οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την σύμβαση σε διάστημα έξι μηνών η ανάδοχος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και να παραδώσει:

• Ψηφιακό κινητό μουσείο για τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821, το οποίο θα περιοδεύσει σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Μαρτυρική Πόλη των  Καλαβρύτων και την  Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Το πρωτοποριακό έργο αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών, όπως εικονικός ξεναγός, διαδραστική ολογραφική προθήκη, διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφόρησης, Info Point – Stand,  εικονικό βιβλίο, εκθετήριο ολογράμματος, εικονική ένδυση - Interactive Fitting Room, portal, εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα κ.ά.

• Ψηφιακές υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό  με πολυεπίπεδο τρόπο και συγκεκριμένα: α) μέσω πύλης προβολής (portal)  περιεχομένου και υπηρεσιών, β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών,  χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής,  τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.

• Περιγραφικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας, με μη εμπορικό σκοπό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access).

Στο σύνολο τους οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,  προγραμματίζονται  με διασπορά στο χώρο και το χρόνο ώστε να διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες, εξ αυτών, όπως το κινητό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες, θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Ένα από  τα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, είναι το έργο των ψηφιακών υπηρεσιών που συμβασιοποιούμε σήμερα και θα αποτελέσει παρακαταθήκη» ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας,  αρμόδιος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος και η Προϊσταμένη της Ειδικής Περιφέρειας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθοπούλου.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

  Το εμβόλιο κατά του πανδημικού κοροναϊού που παράγει η Pfizer προσφέρει 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη αντί γ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο… τέλος του εξάμηνου lockdown, που ξεκίνησε από σήμερα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη, στην περιοχή της Δάφνης, έπειτα από συντονισμένες αναζητήσεις αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος, 35χρονος δραπέτης φυλακών από τον Δεκέμβριο του 2018.   Ο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού.   Συγκεκριμέν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία Ο.Ε.ΕΣ.Π. εναντίον της λειτουργίας του λιανεμπορίου τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου: Για ακόμα μια φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο του παραλόγου. Με το ΦΕΚ 1944 - 13/5/2021 η κυβέρνηση δί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων αντικατέστησαν δεκάδες κατεστραμμένους από φωτιά, πράσινους και μπλε κάδους (ανακύκλωσης) απορριμμάτων, σε διάφορα σημεία του Δήμου. Οι καταστ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

        Μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων κατά την περίοδο της Επανάστασης, όπως η φορεσιά και η αρματωσιά των πολεμιστών, οι τρόποι και το υλικό
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search