ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή Eurovision μετατρέπεται σε πείραμα κορωνοϊού

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision θα γίνει φέτος το σκηνικό ενός ασυνήθιστου πειράματος για την διασπορά του κοροναϊού, με τους θεατές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο πριν προσέλθουν στις πρόβες και τον τελικό.

Η Ολλανδία, η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση, αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του Απριλίου αν η Eurovision του Ρότερνταμ θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Fieldlab, μιας ερευνητικής προσπάθειας που έχει ήδη πραγματοποιήσει 19 ανάλογα πειράματα σε μικρότερη κλίμακα.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, έως και 3.500 θεατές θα επιτρέπονται κάθε φορά σε εννέα πρόβες, στους ημιτελικούς και στον τελικό στα τέλη Μαΐου, αφού πρώτα επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ. Μάσκες και τήρηση αποστάσεων δεν απαιτούνται. Απλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επαναλάβουν τον μοριακό έλεγχο μερικές μέρες αργότερα και να ενημερώσουν τους διοργανωτές για το αποτέλεσμα, αναφέρουν οι NL Times.

Η σειρά πειραμάτων FieldLab («Εργαστήριο Πεδίου») οργανώθηκε από την ολλανδική βιομηχανία θεαμάτων σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και την ολλανδική κυβέρνηση.

Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι το πείραμα δεν είναι καλή ιδέα, δεδομένου ότι τα κρούσματα Covid-19 στην Ολλανδία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 24 Απριλίου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, η πόλη της Μπρέντα αναγκάστηκε να απαγορεύσει συναυλία με 10.000 θεατές μετά τη συλλογή υπογραφών από 300.000 κατοίκους που διαφωνούσαν με το σχέδιο.

Και την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 350 επιστήμονες στην Ολλανδία υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία κατήγγειλαν έλλειψη ελέγχου από ανεξάρτητους επιστήμονες, αδιαφανή σχεδιασμό και ηθικές παραβλέψεις.

«Οι βασικές συνθήκες και προδιαγραφές της επιστημονικής έρευνας δεν δείχνουν να πληρούνται» έγραφαν οι ερευνητές, προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κοροναϊού.

Τουλάχιστον 25 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό έπειτα από προηγούμενες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Fieldlab, όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Λετονίας με 5.000 θεατές.

Ωστόσο οι ερευνητές του Fieldlab δεν εκτιμά τον κίνδυνο μετάδοσης με βάση τον απόλυτο αριθμό των περιστατικών, αλλά με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης: στόχος της προσπάθειας είναι να υπολογιστεί αν τα μοριακά τεστ και η αύξηση του εξαερισμού μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ένα κρούσμα ανά 100.000, περίπου όσο ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κανείς όταν μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Οι πειραματικές διοργανώσεις δεν απαιτούσαν έγκριση από επιτροπή βιοηθικής επειδή δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό της ιατρικής έρευνας, έκρινε επιτροπή του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ.

Παρόλα αυτά, οι υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να τηρηθούν οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές επιστήμες στην Ολλανδία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Fieldab Ντένι Μπόρσμπουμ του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, επισημαίνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές και ότι τα εισιτήρια που σχεδιάζεται να διατεθούν θα ξεκαθαρίζουν ότι το Fieldlab δεν φέρει νομική ευθύνη για τυχόν κρούσματα Covid-19

Μένει λοιπόν να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι θα λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κοινή γνώμη.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Eurovision θα αποδείξει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια εφόσον τηρούνται βασικά μέτρα.

Στη χειρότερη περίπτωση, η μεγάλη γιορτή του τραγουδιού θα γίνει μεγάλη γιορτή του κοροναϊού.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε η κ. Γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, την παρασμένη Παρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

                   Τήν Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ, ἑόρτασε ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν «Παναγία ἡ Βοήθεια».             Ὁ Ἱερός Ναός κοσμεῖ τόν αὒλειο χῶρο τοῦ μεγάλου αὐτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

      Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν ήδη η πρώτη υποβρύχια αυτοψ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search