ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάβαρα και Μπαϊράκια -Υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις-200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 

 Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δίνει στη δημοσιότητα σειρά οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο αποτυπώνονται οι υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις της πόλης μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αφετηρία είναι η πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου έχουν εκτεθεί  Λάβαρα του Αγώνα.   Λάβαρα ή Μπαϊράκια  είχαν οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί και αγωνιστές, ο καθένας το δικό του με ιδιαίτερα χρώματα, γράμματα και σύμβολα. Το Μπαϊράκι το σήκωνε ο ανδρειότερος εκ των πολεμιστών.

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου βρίσκονται αναρτημένα τα κάτωθι:

 

    • Η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη που ύψωσε στο Πόρτο Κάγιο  της Μάνης, από όπου εξαπέλυε επιθέσεις σε Τουρκικά και Αλγερινά πλοία.

 

    • Η σημαία των Σπετσών με σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας  ( σταυρό, άγκυρα, λόγχη, όφις και πτηνό) και την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».   Η σημαία αυτή υψώθηκε κατά την περίοδο της Επανάστασης.

 

    • Η σημαία του Πιέρου Γρηγοράκη – Τζανετάκη, του σώματος της Ανατολικής Μάνης που υψώθηκε κατά την πολιορκία και άλωση της Μονεμβασίας.

Η σημαία έχει μπεζ χρώμα με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας ,

καθώς και αλληγορικές παραστάσεις.

 

    • Η σημαία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, με οχτώ σειρές και κυανό σταυρό.

Την επιμέλεια των εκθέσεων είχαν η ιστορικός τέχνης Ξένια Γιαννούλη και ο εικαστικός Πέτρος Λαμπρινάκος.

 

Το οπτικοακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού (patrasculture.gr), στο κανάλι του youtube στις διευθύνσεις  https://youtu.be/0nWmUk92Gf8 και     https://youtu.be/cb95_2CSr6M καθώς και στην σελίδα του Οργανισμού στο facebook.

Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πλατείες όπου υπάρχουν οι εικαστικές εκθέσεις. Επίσης, ετοιμάζεται έντυπος ιστορικός - εικαστικός οδηγός για τις εν λόγω πλατείες.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε η κ. Γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, την παρασμένη Παρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

                   Τήν Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ, ἑόρτασε ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν «Παναγία ἡ Βοήθεια».             Ὁ Ἱερός Ναός κοσμεῖ τόν αὒλειο χῶρο τοῦ μεγάλου αὐτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

      Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν ήδη η πρώτη υποβρύχια αυτοψ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search