ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»: Εβδομήντα παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ

Εβδομήντα παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ επιλέγησαν για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» -θεσμός που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού το 2020- κι εφέτος θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής.
 
Από αυτές, οι 27 είναι θεατρικές παραστάσεις, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 σε παιδικό θέατρο.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως 25 Φεβρουαρίου 2021, μετά από ανοικτή πρόσκληση υποβολής.
Σημειώνεται ότι για τις ΑΜΚΕ που έχουν επιλεγεί, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις. Τα δικαιώματα, για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους, διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης συγκροτήθηκε εφέτος ανά κατηγορία τέχνης από τους: Γιώργο Κουμεντάκη, πρόεδρο της Επιτροπής, διευθυντής της ΕΛΣ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Δάφνι Κόκκινο, διευθυντή της ΚΣΟΤ, Κορνήλιο Σελαμσή, συνθέτη και εκπαιδευτικό, Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MοΜus, Παναγιώτη Τσιρίδη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και εκπαιδευτικό σύμβουλο El Sistema Greece, Νίκο Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2020» είναι ο φορέας, ο οποίος -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ- αναλαμβάνει την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

Οι προτάσεις που αξιολογήθηκαν, μετά από εισηγήσεις των ανά τομέα μελών της, αφορούν «σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας».
Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση «εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ είχαν οριστεί να μετέχουν στην Επιτροπή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κ. Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της υπουργού, και η δρ Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η κ. Παναγιωταρέα δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις, λόγω προβλήματος υγείας».


Σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει: «Ο επιτυχημένος θεσμός “ Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν. Όπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020, το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021", συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί, για δεύτερη χρονιά, με τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό. Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απερίσπαστα και αυστηρά με καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τον Θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021"».

Aναλυτικά ο πίνακας με τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αξιολόγησης στη διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού  https://www.culture.gov.gr

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Β . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search