ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αιγιάλεια: Εκδήλωση Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφιακή διημερίδα με Θέμα: "Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021" που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου (7:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.), με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ευχαριστούμε  θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν καθώς η προσέλευση ήταν μεγάλη , άνω των διακοσίων είκοσι ( 220 ) εγγραφών ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των μηνυμάτων  που δέχτηκε η ομοσπονδία μας .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τους χαιρετισμούς που απηύθυναν , τον δήμαρχο Αιγιαλείας Κο Δημήτρη  Καλογερόπουλο, τους Βουλευτές Αχαΐας  Κο Άγγελο Τσιγκρή, Κο Ιάσωνα Φωτήλα, Κα Χριστίνα Αλεξοπούλου , τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Κο Ανδρέα Φιλια , την πρόεδρο του Δ.Σ της ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ  Κα Μαρία Τσουκάλα  και την Κα Βασιλική Ψυχράμη επικεφαλής  της  δημοτικής παράταξης     ΄΄ Ποιοτική Αιγιάλεια ΄΄ .

Επίσης  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συμμέτοχη στην διημερίδα τους πρόεδρους άλλα και τους εκπροσώπους από  ομοσπονδίες , ενώσεις ,αδελφότητες ,Δήμους και συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό .

Η συλλογική δράση και έκφραση που διέπει την πολιτιστική δραστηριότητα αποτέλεσε την κύρια θεματική της εκδήλωσης. Ιστορικοί, καλλιτέχνες και ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων ανάλυσαν διεξοδικά τις μορφές και την αξία της συλλογικής προσπάθειας για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, μέσα από περιπτώσεις συλλογικότητας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετέπειτα του νέου Ελληνικού κράτους και τέλος σύγχρονες.

Η διημερίδα ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του κου Σωφρόνη Παραδεισόπουλου που παρουσίασε στο κοινό τη σημασία και την ιστορία ενός μουσείου στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού. Στη συνέχεια ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε για τα χαρακτηριστικά της μουσικής και της οργανοποιίας των αγωνιστών του 21’. Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένη σε τοπικές πολιτιστικές συλλογικότητες. Ο κος Κωνσταντίνος Κλάγκος έδωσε το ιστορικό πλαίσιο της συλλογικής δράσης στην Αιγιάλεια από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Στην συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση να γνωρίσει την ιστορία της «Ευτέρπης», ενός από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, την οποία αφηγήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, μαέστρος Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος.

Η  διημερίδα έκλεισε με τον λόγο να έχει η νέα γενιά. Ο Θεοφάνης Δημητρακόπουλος από τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου "Αχαιοί", η Σοφία Ξυνού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διγελιωτίκων "Ο Άγιος Ανδρέας" και ο Γεώργιος Μπακογιάννης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιανιτίκων "Ήλιος" αλλάζουν το ύφος της εκδήλωσης και συνομιλούν για την προσωπική τους εμπειρία ως ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Συντονιστής των ομιλιών ήταν ο Δημήτριος Μασαούτης. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση, με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με το κοινό. Για τις ομιλίες της εκδήλωσης υπήρχε η πρόβλεψη από την διοργανώτρια Ομοσπονδία της ταυτόχρονης διερμηνείας στη νοηματική.

Μέγας χορηγός της συλλογικής αυτής προσπάθειας για την Αιγιάλεια και τον Πολιτισμό είναι τα Ζαχαροπλαστεία Δημητρίου, που με μεγάλο ενθουσιασμό υποστήριξαν την εκδήλωση. Επίσης, υποστηρικτές της διημερίδας ήταν οι εταιρείες: Νεοφώς Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ελαιοτριβείο-Τυποποίηση Ελαιολάδου Καμαρών Λιανός, Παπαγιαννακόπουλος δομικά Ροδοδάφνη, Eco electric Σπύρος Χριστόπουλος, Ταβέρνα Ροδοδάφνη Πανανουδάκης Στέλιος, Παπαδόπουλος Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής και Πρατήριο υγρών καυσίμων Ροδοδάφνη Βασίλης Σίδερης, ενώ ως προς την επαγγελματική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εταιρεία «Περίπατος».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search