ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοντέρνος Μετασχηματισμός του Θεάτρου Σκιών

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 και στην κατεύθυνση εκείνη της διοργάνωσης που ρίχνει φως στις δημιουργικές συναντήσεις του Πατρινού Καρναβαλιού με τις Τέχνες και τα Θεάματα, θα πραγματοποιηθεί Video art προβολή μοντέρνου μετασχηματισμού του θεάτρου σκιών, της φωτιάς και του Πατρινού Καρναβαλιού, που αντλεί την θεματική του από την τελετή λήξης και την καύση του Καρνάβαλου, όπως έχουν καταξιωθεί ως κορυφαίες στιγμές απογείωσης της μεγάλης γιορτής και υλοποιείται μέσω της σκιάς, της τεχνικής και της ουσίας του θεάτρου σκιών αλλά και της φωτιάς, κύριου συστατικού των τελετών λήξεων του Καρναβαλιού. 

 

Θέμα

Η βασική ιδέα προέρχεται από τη τελετή λήξης και την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η φωτιά ως στοιχείο της φύσης, συνδέεται άμεσα με το καρναβάλι είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Έτσι και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος κάθε χρόνο γεννιέται πάλι μέσα από τις στάχτες του. Το καρναβάλι μπορεί προσωρινά να έχει ανασταλεί (ακυρωθεί), αλλά η φλόγα του δεν σβήνει ποτέ. Ακριβώς όπως η ζωή μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κουραστική παύση, θα δημιουργηθεί από την αρχή, με μια φωτιά που θα δυναμώσει πάλι. Αυτή η τελετουργία θα αποτυπωθεί σε ένα σύντομο καλλιτεχνικό βίντεο, όπου η αισθητική του πηγάζει από τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών. Πιο συγκεκριμένα η γέννηση του Βασιλιά Καρνάβαλου μέσα από τις λάμψεις των πυροτεχνημάτων κατά τη τελετή έναρξης, τα άσβεστα φώτα των παρελάσεων και φυσικά η τελετή λήξης. 

 

Σκηνικό

Το σκηνικό του βίντεο είναι ένας μεγάλος μπερντές (από χαρτί), ένας αρλεκίνος/performer, που μέσα από το παιχνίδι των σκιών, μπορεί να μετατραπεί είτε σε ένα μεγάλο επιβλητικό βασιλιά καρνάβαλο, είτε σε πολλούς καρναβαλιστές που τρέχουν στους δρόμους κ.λπ. Τα φώτα θα εναλλάσσουν τα χρώματα τους, με βασική παλέτα το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο, χρώματα της σημαίας του καρναβαλιού. 

 

Story

(μια πρώτη προσέγγιση) Το βίντεο ξεκινάει με μια μικρή φλόγα (τα φώτα πάντα θα δημιουργούν όλα τα σκηνικά) που τρεμοπαίζει, σιγά σιγά μεγαλώνει και φωτίζει όλο τον τόπο. Φαίνεται η σκιά του αρλεκίνου πίσω από τον μπερντέ, συμβολίζει το Βασιλιά καρνάβαλο που ήρθε πάλι στη ζωή (η έναρξη). Έπειτα ο performer παρουσιάζεται μπροστά από τον μπερντέ, μέσα από ένα κινησιολογικό μοτίβο, Κυνηγάει μια μικρή φωτεινή κηλίδα που συνεχώς του ξεφεύγει, αυτή τον οδηγεί για ακόμα μια φορά πίσω από τον μπερντέ (το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού). Πίσω από τον μπερντέ, το χρώμα μπλε κυριαρχεί, η σκιά πολλαπλασιάζεται είναι η νυχτερινή ποδαράτη. Το φως από μπλε γίνεται κίτρινο ξημερώνει, είναι η Κυριακή και η μεγάλη παρέλαση, εκεί είναι και η βασίλισσα. Ο ενθουσιασμός συνεχίζεται (μια μπόρα ξεσπάει αυτό δεν πτοεί τους καρναβαλιστές σιγά σιγά όμως το σκηνικό αδειάζει.) Η μουσική υποβάλει την είσοδο του Βασιλιά καρνάβαλου, η σκιά μεγαλώνει γίνεται επιβλητική, αρχίζει να βυθίζεται μέσα στο μπλε (Η λήξη και η καύση). Τα φώτα όμως ποτέ δεν σβήνουν τελείως ακόμα και μετά το βύθισμα της σκιάς, παραμένει μια δέσμη φωτός σαν φλόγα, όπως εκείνη της αρχής. 

 

Τεχνική

Οι δυνατότητες δεν έχουν τέλος, καθώς μέσα από τη μουσική, τις σκιάσεις, τους φωτισμούς το σώμα του performer και τους όγκους του κουστουμιού, μπορούν να δημιουργηθούν ατμόσφαιρες και κόσμοι ενός καρναβαλιού ιεροτελεστίας.

 

Το βίντεο θα προβληθεί από την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr, θα αναπαραχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν ένα βίντεο σήμα κατατεθέν για το καρναβάλι του 2021. Με σκοπό να προσελκύσει όλες τις ηλικίες και κυρίως τους νέους, δίνοντας μια υπόσχεση για το καρναβάλι του μέλλοντος. Πριν από την τελική προβολή του, θα έχουν προηγηθεί κάποια μικρά teasers, ελάχιστων δευτερολέπτων, που θα είναι και αυτά μέρος των γυρισμάτων και θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα προσμονής.

 

Σκηνοθεσία/Performance: Μαρία Λάτα

Βίντεο/Μοντάζ/Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Παππάς

Πρωτότυπη μουσική: Χάρης Πεγιάζης

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο 17χρονος μαθητής δείχνει στην κάμερα του LIVE NEWS το χέρι που ήρθε σε επαφή με το γυμνό καλώδιο. Εξηγεί πώς τον χτύπησε το ρεύμα μέσα στο σχολείο του στη Πάτρα και φαίνεται να . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για ψέματα από την πλευρά του Κωνσταντίνου Τασούλα. «Μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς ο Πρόεδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 40χρονος, ο οποίος συνελήφθη στις 25 Μαρτίου 2024 από αστυνομικούς του ΑΤ Αμπελοκήπων-Μενεμένης, μετά την κατ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλια.Η συνάντηση πραγμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
Image
Image

Search