ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα…»

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα» με θέμα τις Αλυκές στη Δυτική Αχαΐα. Το γνωστό ψαροχώρι απόκτησε ήδη τη καταγεγραμμένη ιστορία του που είναι μια εντυπωσιακή αναδρομή στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας Δυτικής Αχαΐας με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Δήμου και σ’ αυτό γράφουν ο αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κουτρόπουλος, ο ιστορικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος, η αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη, ο καθηγητής Βιολογίας Βαγγέλης Τζανάτος, ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης και ο ιστορικός Βασίλης Χρονόπουλος, ενώ η επιμέλεια της έκδοσης είναι των Παπαγιαννόπουλου-Σιμώνη. Οι σύγχρονες φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκδοση είναι του Βασίλη Ζωγόπουλου.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο στις παρακάτω ενότητες:

Το φυσικό περιβάλλον στις Αλυκές, η ιστορία και η αρχαιολογία στις Αλυκές μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, χάνια και σταθμοί του εμπορικού δρόμου στη γειτονιά των Αλυκών, η αλιεία στις Αλυκές υπό το πρίσμα της ελληνικής αλιείας, η δημιουργία του οικισμού των Αλυκών, ο γενεαλογικός πίνακας των απογόνων Μιχαήλ και Ρόϊδως Καρρά, η αλιευτική δραστηριότητα: άνθρωποι και τέχνες της θάλασσας και η ζωή στη στεριά. Η έκδοση συνοδεύεται από μια σειρά παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ζωή των ανθρώπων στις Αλυκές.

Πρόκειται για μια εξαιρετική καταγραφή που διατρέχει ολόκληρη την πορεία του οικισμού από την πρώτη εγκατάσταση σ’ αυτόν μέχρι τις ημέρες μας. Πρόκειται για μια σημαντική των αλυκών που διαθέτουν πλέον τη γραπτή αποτύπωση όχι μόνο της διαδρομής τους αλλά και της συλλογικής μνήμης τους.

«Υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση την έκδοση του βιβλίου για τις Αλυκές» τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η συστηματική μελέτη και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και μαζί μια σημαντική προτεραιότητα για το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο ζήτημα αφού, μεταξύ άλλων, η επίγνωση της διαδρομής μας αποτελεί το στέρεο έδαφος για να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον».

(Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκών Αγλαΐα Μπιτούνη με το βιβλίο για τις Αλυκές)

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search