ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα…»

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα» με θέμα τις Αλυκές στη Δυτική Αχαΐα. Το γνωστό ψαροχώρι απόκτησε ήδη τη καταγεγραμμένη ιστορία του που είναι μια εντυπωσιακή αναδρομή στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας Δυτικής Αχαΐας με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Δήμου και σ’ αυτό γράφουν ο αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κουτρόπουλος, ο ιστορικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος, η αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη, ο καθηγητής Βιολογίας Βαγγέλης Τζανάτος, ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης και ο ιστορικός Βασίλης Χρονόπουλος, ενώ η επιμέλεια της έκδοσης είναι των Παπαγιαννόπουλου-Σιμώνη. Οι σύγχρονες φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκδοση είναι του Βασίλη Ζωγόπουλου.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο στις παρακάτω ενότητες:

Το φυσικό περιβάλλον στις Αλυκές, η ιστορία και η αρχαιολογία στις Αλυκές μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, χάνια και σταθμοί του εμπορικού δρόμου στη γειτονιά των Αλυκών, η αλιεία στις Αλυκές υπό το πρίσμα της ελληνικής αλιείας, η δημιουργία του οικισμού των Αλυκών, ο γενεαλογικός πίνακας των απογόνων Μιχαήλ και Ρόϊδως Καρρά, η αλιευτική δραστηριότητα: άνθρωποι και τέχνες της θάλασσας και η ζωή στη στεριά. Η έκδοση συνοδεύεται από μια σειρά παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ζωή των ανθρώπων στις Αλυκές.

Πρόκειται για μια εξαιρετική καταγραφή που διατρέχει ολόκληρη την πορεία του οικισμού από την πρώτη εγκατάσταση σ’ αυτόν μέχρι τις ημέρες μας. Πρόκειται για μια σημαντική των αλυκών που διαθέτουν πλέον τη γραπτή αποτύπωση όχι μόνο της διαδρομής τους αλλά και της συλλογικής μνήμης τους.

«Υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση την έκδοση του βιβλίου για τις Αλυκές» τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η συστηματική μελέτη και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και μαζί μια σημαντική προτεραιότητα για το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο ζήτημα αφού, μεταξύ άλλων, η επίγνωση της διαδρομής μας αποτελεί το στέρεο έδαφος για να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον».

(Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκών Αγλαΐα Μπιτούνη με το βιβλίο για τις Αλυκές)

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Η Ελένη Πετρουλάκη περιγράφει στην εκπομπή «Μαμά-δες» πώς είναι να ζεις με τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία, σημειώνει πως το να μεγαλώνει τα παιδιά της είναι το δυσκολότερο πράγμα πο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλε . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωση σημειώνεται:Η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί έσπευσαν σήμερα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Aldi για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορωνοϊού που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οπ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, για πυρκαγιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Κρυστάλλη. Η κινητοποίηση της Υπηρεσίας, που έσπευσε στο σημείο, με δύο οχήματα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εκκίνηση της δεύτερης φάσης των δημοπρατήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) είναι γεγονός και σε αυτή εντάσσονται οι διαγωνισμοί για δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος στην Πάτρα για την 36χρονη Στέλλα Τσικουδάκη, μητέρας δύο παιδιών που “έφυγε” τα ξημερώματα νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο Ρίου.Εδώ και δύο χρόνια πάλευε με την ασθένειά της, δυστυχώς όμως νικήθηκ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search