ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν έχουμε καμία πρόθεση επιστροφής λένε οι Βρετανοί

Καμία πρόθεση να αφαιρέσει αμφιλεγόμενα αντικείμενα από την έκθεση του, λέει πως δεν έχει το Βρετανικό Μουσείο- μετά την προειδοποιητική επιστολή που έλαβε από την βρετανική κυβέρνηση για το θέμα.

Σε επιστολή που διέρρευσε, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντόουντεν, ανέφερε πως τα μουσεία και οι γκαλερί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των φορολογούμενων εάν αφαιρέσουν τα αντικείμενα. Η επιστολή, που εστάλη σε διάφορα ιδρύματα, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ως φορείς που χρηματοδοτούνται από το κοινό, δεν πρέπει να λάβετε δράσεις που να υποκινούνται από τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υποστήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη την χώρα». Μάλιστα, προέτρεψε τα θεσμικά όργανα να «συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα» κάτι που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικό» καθώς η κυβέρνηση διενεργεί την αναλυτική επισκόπηση δαπανών της – μια προφανή απειλή ότι ενδέχεται να κινδυνεύει η χρηματοδότηση.

Το Βρετανικό Μουσείο, ανέφερε σε δήλωσή του: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αμφιλεγόμενα αντικείμενα από δημόσια έκθεση. Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει, όπου ενδείκνυται, να τα τοποθετήσει σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο, με τρόπο που να επιτρέπει στο κοινό να μάθει γι’ αυτά στο σύνολό τους».

Τι αναφέρει η επίμαχη επιστολή

Η επιστολή του Ντόουντεν, που έχει στην κατοχή της η Sunday Telegraph, έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι πολιτιστικών συγκρούσεων για το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας. Στους παραλήπτες της επιστολής περιλαμβάνονται το Βρετανικό Μουσείο, οι γκαλερί Tate, η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Λίβερπουλ, το Μουσείο Επιστημών, το Victoria & Albert Museum, το , Royal Armouries και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο Ντόουντε είπε στην επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα: «Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την αφαίρεση αγαλμάτων ή άλλων παρόμοιων αντικειμένων. Η Ιστορική Αγγλία, ως σύμβουλος της κυβέρνησης για το ιστορικό περιβάλλον, είπε ότι η αφαίρεση δύσκολων και αμφισβητούμενων τμημάτων της, κινδυνεύει να βλάψει την κατανόησή μας για το συλλογικό μας παρελθόν».

Η επιστολή συνεχίζει: «Ως φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, δεν πρέπει να λαμβάνετε ενέργειες με κίνητρο τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υποστήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη την χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσετε να ενεργείτε αμερόληπτα, σύμφωνα με την δημόσια χρηματοδοτούμενη κατάστασή σας και όχι με τρόπου που να το θέτει υπό αμφισβήτηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπαίνουμε σε μια αναλυτική επισκόπηση δαπανών, στην οποία όλες οι κυβερνητικές δαπάνες θα ελεγχθούν κατάλληλα».

Διαμάχη για το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας

Κι όλα αυτά, μετά την διαμάχη που έχει ξεσπάσει από τον Ιούνιο σχετικά με το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας, όπου μάλιστα, διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον , έμπορος σκλάβων, στο Μπρίστολ. Το χάλκινο άγαλμα τραβήχτηκε με σχοινιά. Σύρθηκε στους δρόμους και πετάχτηκε στο λιμάνι κατά την διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για το κίνημα Black Lives Matter. Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε τότε στα αιτήματα για την αφαίρεση αγαλμάτων, λέγοντας πως «δεν μπορούμε τώρα να προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας» ενώ πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορεί να προσποιείται ότι έχει διαφορετική ιστορία, και πως τα αγάλματα «μας διδάσκουν για το παρελθόν μας, με όλα τα λάθη του».

Όσο για την επιστολή αυτή, φαίνεται πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει ή να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, πίσω στην Ελλάδα, κάτι που απαίτησαν εκ νέου πριν από μερικές ημέρες, με επιστολή τους 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία (17) νέες δίκυκλες μοτοσυκλέτες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την υλοποίηση τη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων και στους 3 νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός στον κοροναϊό είχε διαγνωστεί ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας στον Αγιο Στέφανο, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του.   Ο ίδιος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτοπυροβολή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή το υψηλότερο του υγειονομικού χάρτη μπήκε η Καστοριά, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία (17) νέες δίκυκλες μοτοσυκλέτες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την υλοποίηση της δράσης «Εξοπλισμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS μπορείτε να ταξιδεύετε σε όλη την χώρα και να απολαμβάνετε γρήγορες και άνετες διαδρομές, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Gr
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, η Ευγενία Ασπρούλια.  Είχε αποκτήσει πέντε παιδιά, την Κατερίνα, τον Θεόδωρο, την Ασπασία, την Ανδριάνα και τον Βασίλη. Ο Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος στο επάγγε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search