ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eυρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομίας 2020

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μουρτζόπουλου και του σκηνογράφου-ενδυματολόγου Θάνου Βόβολη με θέμα «Αρχαία Θεατρική Μάσκα και Ήχος» που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου το βράδυ σε αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που υλοποιείται από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία-Interreg Greece-Italy 2014-2020.

O Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας  και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών-το ΤΜΣ «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος » του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμμετείχε με την εκδήλωση αυτή στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με  κοινό ευρωπαϊκό θέμα, για το 2020  «Heritage and Education: learning for life/ Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση - η δια βίου μάθηση». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Η Ελλάδα διαμέσου  του Υπουργείου Πολιτισμού  συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς  έχουν ως βασικό στόχο  τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και βιομηχανίας καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Μουρτζόπουλος περιέγραψε αποτελέσματα των μετρήσεων σε πρότυπα δείγματα αρχαίων προσωπείων, κατασκευασμένα ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Θάνο Βόβολη. Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουρτζόπουλος: «Οι μετρήσεις είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε σχέση με την ένταση του ήχου που ακούει ο ηθοποιός (τόσο στην αρχαιότητα όσο και σε σημερινές παραστάσεις) φορώντας το προσωπείο αλλά και για τον τρόπο που εκπέμπεται ο ήχος στο αρχαίο θέατρο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν νέα δεδομένα για τη σημασία των προσωπείων στην ερμηνεία του αρχαίου θεάτρου».

Από την πλευρά του ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Θάνος Βόβολης περιέγραψε την ευρύτερη σημασία που προσφέρουν τα προσωπεία στη θεατρική τέχνη με παραδείγματα από παραστάσεις με χρήση προσωπείων που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η εμπειρία από αυτές τις παραστάσεις ανέδειξε τη σημασία που είχαν τα προσωπεία στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος. Όπως επισήμανε: «Η χρήση του προσωπείου από τον ηθοποιό δημιουργεί μια ιδιάζουσα κατάσταση αποκλεισμού από τον εξωτερικό χώρο και εν δυνάμει οδηγεί τον ηθοποιό σε εκστατική κατάσταση κατά την ερμηνεία του αρχαίου δράματος».

Προς το τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του καθηγητή στο ΑΠΘ, ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Μήτρου από το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών, που παρακολούθησε τις ομιλίες αμέσως μετά το πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία» που παρουσίασε και είχε ως στόχο την εισαγωγή στη θεωρία και τη πρακτική μεθοδολογία της χρήσης της μάσκας ως μέρος του σώματος του δρώντα. Οι τρεις επιστήμονες αντάλλαξαν απόψεις και είχαν ένα γόνιμο διάλογο. Οι θεματολογίες του εργαστηρίου και των ομιλιών άλλωστε ήταν σε αρκετά σημεία συγγενείς με άξονα το προσωπείο. Μέσα από το εργαστήριο αναδείχτηκε ότι ειδικά η χρήση του προσωπείου ή μάσκας τόσο σε καθαρά τελετουργικά δρώμενα είτε σε θεατρικές μορφές με προεξάρχουσα τη μορφή της αρχαίας τραγωδίας και μελετώντας τις σύγχρονες μεταθεατρικές φόρμες, παραμένει πάντα ένα ενεργό πεδίο έρευνας. Στο εργαστήριο προσεγγίστηκε το φαινόμενο μέσα από τη μέθοδο του Παριστάμενου Ποιητικού Λόγου που αναπτύχθηκε από τον Γιάννη Μήτρου και τους συνεργάτες του. Τα κείμενα ήταν των Σοφοκλή, Ευριπίδη, H.Muller, Beckett.

Τις ομιλίες προλόγισαν η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και η Γεωργία Μανωλοπούλου εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι ομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτό χώρο που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και θα προβληθούν ολόκληρες μαγνητοσκοπημένες στους συνδέσμους:  https://www.facebook.com/EHDaysGR, https://www.facebook.com/karnavalipatras

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ἀπευθυνόμενος ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος πρός τόν Πατραϊκό Λαό καί ὂχι μόνο, κατά τήν πανήγυρη τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, τόσο στόν Ἑσπερινό, ὃσο καί στήν Θεία . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένα ήταν αρχικά το θετικό κρούσμα covid-19 στην Αχαγιά΄82 αλλά νωρίς σήμερα το πρωί τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν τρία κρούσματα και τα βάσανα μεγαλώνουν στην Αχαγιώτικη ομάδα. . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας περιέγραψε στο newsit.gr πως ακριβώς έγινε το ατύχημα. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην στεγανοποίηση του ναρκοθηρευτικού πλοίου «Καλ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ἀπευθυνόμενος ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος πρός τόν Πατραϊκό Λαό καί ὂχι μόνο, κατά τήν πανήγυρη τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, τόσο στόν Ἑσπερινό, ὃσο καί στήν Θεία Λειτουργία, μέσω καί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών απάλλαξε χθες ομόφωνα, τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του αμίαντου στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ, στην οδό Ζαΐμη της Πάτρας. Οι κατηγορίες για υποβάθμιση περι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα ένα κρούσμα σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας σε εργαζόμενο. Η ανησυχία είναι έντονη στο προσωπικό βλέποντας τα κρούσματα στο νοσοκομείο σε εργαζόμενους να φτάνουν τα 13 μέσα σ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search