ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη Παπανδρέου και Μπακογιάννη

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ παρενέβησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Γιώργος Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη εξηγούν γιατί την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και σημειώνουν πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν μειοδότες όσους τάσσονται υπέρ της Χάγης.

«Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια. Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός» συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ, για την θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και σοβαρότητα καθώς τα γεωστρατηγικά δεδομένα έχουν αλλάξει, η Τουρκία έχει αλλάξει «και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας στα νέα δεδομένα».

Έχουμε δύο επιλογές είπε: Την αρχή της ενεργητικής πολιτικής και του διαλόγου και δεύτερον την αμυντική διαχειριστική πολιτική. Εγώ πιστεύω, τόνισε, ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μόνον με την πολιτική. Προϋπόθεση είναι σαφώς η ισχυρή μας άμυνα, αλλά είναι μείζον λάθος αν αντί να προσπαθήσουμε εμείς, να περιμένουμε από τρίτους να μας επιβάλουν να καθίσουμε στο τραπέζι. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Αναφερόμενη στη Χάγη, κατήγγειλε τον διχαστικό, απλουστευτικό και λαϊκιστικό λόγο που ακούγεται τελευταία, σημειώνοντας ότι «εκτός από την άμυνά μας και τις συμμαχίες το μεγάλο μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο».

«Γράφεται ότι αν πιστεύεις στην προσφυγή στη Χάγη είσαι μειοδότης. Αυτό αδυνατίζει την ουσία. Η Ελλάδα που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο τι θα κερδίσει με τη μη αποδοχή της Χάγης; Έχουμε την άμυνά μας, τις συμμαχίες μας αλλά το μεγάλο όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη για τη Χάγη, και ότι πρέπει να προηγηθούν διάφορα στάδια: Να ξεκινήσει ένας διάλογος, να μειωθεί η ένταση, να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, να συμφωνήσει η Τουρκία ότι είναι προς όφελός της μια τέτοια λύση- γιατί έχει απλωθεί πολύ με την εξωτερική της πολιτική, δεν το αντέχει και το ξέρει.

Μπακογιάννη: Ισως η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ως τον Νοέμβριο

Μιλώντας για το Κυπριακό είπε ότι «όσοι πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι βιώσιμη να το πουν, εγώ δεν το πιστεύω». Αντιθέτως η κ. Μπακογιάννη βλέπει να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού μετά τις εκλογές στο νησί και ως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. «Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία’, τόνισε.

«Το μήνυμα του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι», είπε πολλές φορές η πρώην υπουργός Εξωτερικών κι αυτό, «παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις εντάσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος αν συνομιλούμε».

Αναφέρθηκε επίσης στη διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η σημερινή ενημερώνει σε βάθος τα πολιτικά κόμματα και θα συνεχίσει να το κάνει, ως οφείλει.

Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή της που τα τρία μεγάλα κόμματα εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στην αποψινή εκδήλωση συμφωνούν ως προς την κεντρική πολιτική, ως προς την προσφυγή στη Χάγη και αυτό, όπως είπε, «είναι κέρδος για τη χώρα».

Γιώργος Παπανδρέου: Η θέση μας είναι υπέρ της ισχύος του Δικαίου

«Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου» σημείωσε για το θέμα από την πλευρά του Γιώργος Παπανδρέου.

«Αυτό το δίλημμα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις, όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών όπως για παράδειγμα του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως «αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της παθητικής λογικής στην εξωτερική πολιτική που περιγράφει μια Ελλάδα φοβισμένη σε εσωστρέφεια και χαρακτήρισε αυτή τη λογική αδιέξοδη και δειλή. «Δεν είδα καμιά αρνητική εξέλιξη όταν είχαμε μια ξεκάθαρη συζήτηση με την Τουρκία, προβάλλοντας τα θέματά μας», είπε.

Για τη Χάγη σημείωσε ότι είναι ένα από τα εργαλεία που πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με τη συγκυρία και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος αλλά και το κόστος του να αφήνει τον χρόνο να περνάει χωρίς πρωτοβουλίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε νηφαλιότητα και εθνική ευθύνη και υπερασπίστηκε το Ελσίνκι ως μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας αν και δέχθηκε ότι απαιτείται νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

Το κεκτημένο, πρόσθεσε πρέπει να διατηρηθεί και στις διερευνητικές επαφές και να μην ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, σημείο που τόνισε και η κ. Μπακογιάννη.

Κατρούγκαλος: Να πεισθεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη

Παρέμβαση στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά έκανε, κλινήρης από το σπίτι του, μετά το ατύχημά του, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος στο μήνυμά του, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ενεργητική πολιτική εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να πεισθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της Χάγης.

Εξήρε τις συμμαχίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και τον σχεδιασμό του East Med Gas Forum και του αγωγού East Med.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε παρέμβαση μέσω skype

Συνοψίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «η μόνη ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της διαφοράς πρέπει να αποδέχεται την ένταξη της άλλης πλευράς στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, με προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, σε συνδυασμό με αποφασιστική, ενεργητική δική μας πολιτική σε όλα τα επίπεδα ούτως ώστε η Τουρκία να έχει πλήρη συνείδηση ότι μόνο μέσω έτσι μπορεί να κερδίσει και ότι αντίθετη πολιτική της θα την οδηγήσει σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της και σε κίνδυνο να αποκλεισθεί εντελώς από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

της Ουρανίας Πάλμου, Διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού - MCS στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αντιπροέδρου ΤΕΕ ΤΔΕ Η συζήτηση που έγινε για την κατασκευή μαρίνας «Mega  Yacht » στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, στην Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακρωτηριάστηκε πιθανόν από τροχό κοπής τυριών, το δάχ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ" και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν σε θέση άμυνας για να συγκρατήσει τους φορμαρισμένους . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάνουελ Νόιερ κράτησε το μηδέν απέναντι στην Άρσεναλ και βοήθησε στην πρόκριση της Μπάγερν στα ημιτελικά του Champions League, πανηγυρίζοντας κι ένα ατομικό ρεκόρ. Ο Γερμανός τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα με βάση πολύ σημαντικές μελέτες τοπικών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν,σε κλίμα συνεργασίας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και εκπροσώπων των Δασαρχείων της Αχαΐας.  Ο ισχ
Image
Image

Search