ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στη Βουλή: Προετοιμάζουμε επέκταση χωρικών υδάτων

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για επέκταση των χωρικών της υδάτων οποτεδήποτε το κρίνει και οπουδήποτε έχει δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στην πρωινή του δήλωση περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και στα ανατολικά της Κρήτης ο κ. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνομαι ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη. Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε.Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Εξ ου και χαιρετίζουμε την επαναλαμβανόμενη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ.Λαβρόφ για το σχετικό δικαίωμα της χώρας μας» είπε.

Αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ο Υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως άσκηση πλήρους κυριαρχίας και όχι απλού κυριαρχικού δικαιώματος.

«Η UNCLOS -σ.σ Δίκαιο της Θάλασσας- έχει κυρωθεί αυτοτελώς από την Ε.Ε. Είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.  Κατα τούτο δεσμεύει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε και την ίδια της Ε.Ε ως οντότητα. Με την υποβολή στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο κάνουμε ένα βήμα. Η επέκταση έρχεται μετά τη συμφωνία σύναψης επέκτασης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και τη συμφωνία με Αλβανία για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς μας. Η χώρα μας προστίθεται σε εκείνες που έχουν κάνει χρήση αυτής της ρήτρας. Εδραιώνει έτσι τη σημασία των διατάξεων της έναντι όλων και ιδίως έναντι αυτών που επιλέγουν να μην την εφαρμόζουν ή να την αγνοούν» είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη στάση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την τακτική της γείτονος να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης η Ελλάδα προωθούσε διάλογο απαιτώντας τη διακοπή προκλητικών ενεργειών και την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις για να επανεκκινήσει ο διάλογος.

«Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο διερευνητικών. Με διάλογο λύνονται τα προβλήματα και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου. Η διαφορά μας , αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πάτρας    17:00 – 21:00 μμ   ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ   ΓΟΥΝΑΡΗ 45 – ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ   ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ   ΛΙΟΥΜΗ ΜΑΡΙΑ   ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΔ – Αγ. Τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη η ανησυχία στην "Κιβωτό της Αγάπης", καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει στα 54! Οι 2 από τους 4 ορόφους του ιδρύματος έχουν μετατραπεί σε χώρο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δεδομένο είναι πλέον ότι ο Φεβρουάριος θα είναι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή ο πιο δύσκολος μήνας για την Αχαία σε ότι αφορά την πανδημία , με την περιοχή μας μάλιστα να ξεπερν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις φυλακές οδηγήθηκε μετά τη μαραθώνια απολογία του την ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να αντικρούσει το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή που του απαγγέλ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη η ανησυχία στην "Κιβωτό της Αγάπης", καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει στα 54! Οι 2 από τους 4 ορόφους του ιδρύματος έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής επιβεβαι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05.21 τα ξημερώματα της Παρασκευής νότια της Ναυπάκτου. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίστηκε 7 χλμ νότ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τουλάχιστον δύο κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στο προσωπικό του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων της Πάτρας εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες  πρόκειται για διοικητικό προσωπικό
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search