Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ζευγάρι Πατρινών περιγράφει την δύσκολη καθημερινότητα στο Παρίσι στην εποχή του κορωνοϊού

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Γαλλία, η οποία μετά περισσότερους από 5.500 νεκρούς από τον Covid-19, με τους 500 από αυτούς να χάνονται μέσα σε 24 ώρες!

Από τα θύματα του κορωνοϊού πάνω από 850 ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομεία, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 26.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.500 χαροπαλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το Παρίσι, η πόλη του φωτός, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα και η ζωή των πολιτών έχει αλλάξει τελείως.

Οι πολίτες βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν μόνον για συγκεκριμένους λόγους, π.χ. για σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει κύμα φόβου σε όλους, ενώ στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι σκληρή.

Με αυτά τα λόγια, ένα ζευγάρι Πατρινών που ζει μόνιμα τα τελευταία δύο χρόνια στο Παρίσι, ο ιατρός-ογκολόγος Χρήστος Χριστόπουλος και η σύζυγός του καθηγήτρια Ηρώ Κόγκου περιγράφουν στην «Γ» όλα όσα πρωτόγνωρα βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Γαλλία.



 «ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ»

Ο Χρήστος Χριστόπουλος εδώ και 1,5 χρόνο υπηρετεί ως Διευθυντής τμήματος ακτινοθεραπευτικης ογκολογίας στο νοσοκομείο Le Raincy Montfermeil το οποίο είναι από τα νοσοκομεία αναφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Πραγματικά, το τελευταίο διάστημα δίνουμε μια μεγάλη και δύσκολη μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον όγκο των ασθενών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δυστυχώς αργήσαμε να πάρουμε μέτρα, παρότι η Ιταλία είναι δίπλα μας με αποτέλεσμα τα πράγματα να έχουν ξεφύγει τις τελευταίες μέρες» επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος.

Και προσθέτει: «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Παρισιού έχουν καλυφθεί πλήρως και για αυτό το τελευταία διάστημα με ειδικά μέσα, όπως υπερταχείες μεταφέρονται ασθενείς σε νοσοκομεία της επαρχίας για να νοσηλευτούν. Πάντως ούτε η Γαλλία έχει πολύ μεγάλο αριθμό ΜΕΘ σε σχέση με την Ελλάδα, όμως εδώ έχουν δημιουργήσει αρκετές μονάδες που είναι ένα βήμα πριν τις ΜΕΘ».

«ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ»

Για τα κρούσματα, τους θανάτους και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην Γαλλία, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες πεθαίνουν περίπου 500 άτομα ανά ημέρα. Ο ρυθμός έχει αυξηθεί αφού τις πρώτες ημέρες όπου μετρούσαμε απώλειες 100 με 200 συνανθρώπων μας. Το γεγονός αυτό δείχνει πως άργησαν να παρθούν μέτρα στην Γαλλία με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και κατ΄ επέκταση οι θάνατοι στα νοσοκομεία. Πιστεύω  όμως πως υπάρχουν αρκετοί νεκροί για παράδειγμα σε γεροκομεία που δεν έχουν καταγραφεί».

«ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»

Η αγωνία του για την επόμενη μέρα είναι έκδηλη. «Φοβάμαι, όμως, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης της ιατρικής, εφόσον δεν κάνουμε επανεκτιμήσεις ασθενών από κοντά αλλά μέσω διαδικτύου όπου ενημερώνουμε για τις εξετάσεις τους και τους δίνουμε συμβουλές για την περαιτέρω πορεία τους», υπογραμμίζει.

«ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ»

Ερωτηθείς σχετικά για την χορήγηση ατομικών ειδών πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε ως εξής: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια σχετική επάρκεια σε γάντια και μάσκες αλλά μόλις ανακοινωθήκαν τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση και τις 10 πρώτες μέρες δεν είχαμε σχεδόν τίποτα. Βέβαια η Γαλλία είχε κάνει παραγγελίες από εργοστάσιο της Γερμανίας όμως μάθαμε πως αυτό το υλικό κρατήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, γεγονός για το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική στην Γαλλική κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που χρήζει επανεξέτασης μόλις περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, δηλαδή το γεγονός ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να εξαρτάται στο υγειονομικό της υλικό από τις άλλες χώρες αλλά να έχει τις υποδομές ώστε να μπορεί να είναι αυτάρκης».

 

Η καθηγήτρια Ηρώ Κόγκου περιγράφει την καθημερινότητα των πολιτών!

«Ζωή με περιορισμούς και με αίσθημα φόβου…»



Το αίσθημα του φόβου έχει κυριαρχήσει σε όλους τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας σύμφωνα με όσα επισημαίνει η πατρινή καθηγήτρια Ηρώ Κόγκου, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι της περισσότερες από 20 μέρες εφόσον έχουν κλείσει τα σχολεία και υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας.

«Πραγματικά αυτό που ζούμε στο Παρίσι τις τελευταίες μέρες δεν το περίμενα όπως και πολλοί ακόμα κάτοικοι. Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία με το Παρίσι να είναι πλέον από τις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα, κάτι που δείχνει πως ήμασταν απροετοίμαστοι σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από το île de France πλήττεται και η περιοχή της Αλσατίας όπου εκτυλίσσονται δραματικές εικόνες, οι ασθενείς είναι πολλοί και μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Ζούμε με τον φόβο όλοι μας».

«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ»

Η κυρία Κόγκου εκτιμά πως «το μέγιστο λάθος του Μακρόν είναι ότι πρώτα έκανε δημοτικές εκλογές και μετά έκανε τον αποκλεισμό. Αυτό ήταν εγκληματικό. Τα πρώτα μέτρα πάρθηκαν στις 16 Μαρτίου και στην αρχή υπήρχε περιορισμός μετακίνησης αλλά χωρίς αυστηρούς όρους ωστόσο μετά από μια εβδομάδα ελήφθησαν πιο αυστηρά δεδομένα.

Πλέον με βάση τα μέτρα όπου είναι σε ισχύ, μόνο ένα μέλος από κάθε οικογένεια μπορεί να βγει εκτός σπιτιού και μόνο για μια φορά την μέρα. Σημειωτέον, επιτρέπεται η έξοδος για σουπερ μάρκετ ή για σωματική άσκηση και αυτή μόνο σε απόσταση 1 χιλιόμετρου από τον τόπο κατοικίας ενώ τα κατοικίδια θα μπορούν να τα βγάζουν βόλτα αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης τους.

Τα σχολεία είναι κλειστά από τις 16 Μαρτίου ωστόσο αυτήν την περίοδο με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έκλειναν λόγω διακοπών του Πάσχα και επειδή κάποιοι έχουν προγραμματίσει εκδρομές ίσως κλείσουν και τα διόδια για να μην μετακινηθούν οι πολίτες. Όπως μας λένε, τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά τις επόμενες μέρες αφού καθημερινά υπάρχουν αρκετοί νεκροί και πρέπει να ανακοπεί η μεταδοτικότητα».

«ΛΕΙΠΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ»

Η κ. Κόγκου εστιάζει και στο μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ημερών που είναι πλέον η επάρκεια τροφίμων στα σουπερ μάρκετ…

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έλλειψη σε αρκετά ειδή τροφίμων όπως είναι τα αυγά, το γάλα, τα ζυμαρικά, μπισκότα και τα καθαριστικά τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στα ράφια των σουπερ μάρκετ. Φυσικά δεν κάνω αναφορά στις ουρές που σχηματίζονται στα σουπερ μάρκετ, στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να περιμένεις δυο ώρες για να εξυπηρετηθείς και να βρεις έστω ορισμένα από τα προϊόντα. Έχουν κλείσει τα σύνορα και υπάρχει μεγάλο ζήτημα στην τροφοδοσία των μεγάλων πόλεων αφού υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Εφόσον καταφέρουμε να έχουμε τρόφιμα θα μπορούμε να επιβιώσουμε φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και οδηγιών που έχουν δοθεί από την πολιτεία».

«ΕΞΑΡΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται η έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας με πολλά περιστατικά να έχουν καταγράφει από τους αρμοδίους και είναι άξιο αναφοράς».

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ ΝΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ»

Κλείνοντας, η κυρία Κόγκου καλεί τους Έλληνες να δείξουν ωριμότητα για να μην βρεθούν στην δεινή θέση που βρίσκονται αυτή την στιγμή όσοι ζουν στην Γαλλία…

«Οι Έλληνες είναι σε πλεονεκτική θέση, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και έχει πάρει νωρίς μέτρα που είναι σωτηρία για την Ελλάδα. Εκτιμώ πως οι Έλληνες πολίτες  ήδη δείχνουν την ανάλογη ωριμότητα και πιστεύω πως θα συνεχίσουν έτσι τηρώντας τα μέτρα με ευλάβεια. Μένουμε όλοι σπίτι» καταλήγει η Ηρώ Κόγκου.

Πηγή: www.gnomip.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα οι σακούλες με μπάζα που είναι τοποθετημένες σε πολλά κεντρικά σημεία της Αχαικής πρωτεύουσας και κυρίως στις οδούς Κορίνθου, Γούναρη και κανακάρη, προ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην εκπομπή “Αυτοψία” του Alpha ενώ για τις ευρύτερες επιδιώξεις τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας με μεγάλη θλίψη  αποχαιρέτα τη συνάδελφο  νηπιαγωγό Κοτσίρη Χριστίνα. Η Χριστίνα υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια στο 16 Ν/Γ Πατρών. Όλοι αυτοί  που είχαν την
Image
Image

Search