Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύουν την καθημερινότητα των ανθρώπων

 

 

 

 

Μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων κατά την περίοδο της Επανάστασης, όπως η φορεσιά και η αρματωσιά των πολεμιστών, οι τρόποι και το υλικό επικοινωνίας, οι δρόμοι με τα ονόματα του ‘21, τα κάστρα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα, όπως επίσης οι μουσικές και τα τραγούδια της εποχής, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις δράσεις που διοργανώνονται σε σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων αναλύθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και η υπεύθυνη για τις δράσεις  Σοφία Χριστοπούλου, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους, με την ελπίδα, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να αποτελέσουν αφορμή για τους μαθητές και μαθήτριες, μέσα από τα σχολειά τους, να ερευνήσουν το παρελθόν, να μελετήσουν αρχειακό υλικό -έγγραφα, έργα τέχνης, αρχεία, μουσικές, τραγούδια  όλα τεκμήρια της ζωής των προγόνων τους.

 

Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνέντευξης, «κεντρικός στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη της Επανάστασης του 1821 ως καταστατικού στοιχείου της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδας της παγκόσμιας ιστορίας». Για την υλοποίηση των επετειακών εκδηλώσεων συνεργάζονται η Ιερά  Μητρόπολη Πατρών, το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας, η Χορολογική Εταιρεία και άλλοι φορείς. 

 

«Το 2021 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η Δυτική Ελλάδα με περηφάνια τιμάει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως η γη που άναψε την φλόγα της λευτεριάς και φώτισε τον δρόμο αναγέννησης της Ελλάδας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας και πρόσθεσε: «Από τις αρχές του 2020 η Περιφέρεια ξεκίνησε προετοιμασίες προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών. Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η ανάδειξη στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συμμετοχή των νέων. Η επαφή τους με το περιβάλλον στο οποίο έζησαν οι Έλληνες της περιόδου της Επανάστασης και μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στα σχολεία μας. Για τους παραπάνω λόγους ήδη πραγματοποιείται ένα σύνολο δράσεων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας το οποίο απευθύνεται στους μαθητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Ευχή και ελπίδα μας οι δράσεις αυτές να συνδράμουν στο ήδη εξαιρετικό έργο που καθημερινά υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη και να βοηθήσουν τις νεότερες γενιές να συνομιλήσουν με τις ιστορικές γενιές της Επανάστασης του 21 που παραμένουν στην συλλογική μας μνήμη ως φωτεινά παραδείγματα γενναιότητας και θυσίας».

 

Στις δράσεις συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία 2ο και 4ο Μεσολογγίου, 2ο Παναιτωλίου, 17ο Αγρινίου, 25ο, 36ο, 48ο, 51ο ,  56ο ,  και 65ο Πάτρας, Χαλανδρίτσας, Ρίου, Μακρισίων Ηλείας, Μυρσίνης, Γιαννιτσοχωρίου,  τα Νηπιαγωγεία των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, 4ο Μεσολογγίου, Δάφνης Καλαβρύτων, το  Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, 21ο Γυμνάσιο Πάτρας, 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας, ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας, 10ο ΓΕΛ Πάτρας, ΓΕΛ Ρίου, Γενικό Λύκειο Γαστούνης, ΓΕΛ Νέας Φυγαλείας. Οι εργασίες των μαθητών/τριών έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν θεματικά στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (http://pdede.sch.gr), στην Ενότητα «Τα Σχολεία Δημιουργούν», ενώ  στη συνέχεια θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα της Περιφέρειας. 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ενοχλημένος» με τον όρο «γυναικοκτονία», που χρησιμοποιείται σε αναρτήσεις και κείμενα για τη συζυγοκτονία της 20χρονης Κάρολαϊν, εμφανίζεται ο Γρηγόρης Ψαριανός.  Σε ανάρτησή του . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, 248 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρα, απόαστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, έναςημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτηςκατάστημα υγειονομικού ενδιαφέ . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ο καφές μπορεί να θεωρούμε ότι κάνει κακό στην υγεία μας, ωστόσο αν δεν υπάρχουν υπερβολές στη χρήση του, μπορεί να είναι και βοηθητικός για τον οργανισμό μας.Η επικεφαλής ερευνήτρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρα, απόαστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, έναςημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτηςκατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εξυπηρετο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Κυανή Ακτή του δήμου Πύργου, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση.Ειδικότερα, στο μέτωπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σχολίασαν στο Open τις εξελίξεις με την πανδημία.O κ. Γώγος ανέφερε οτι βρισκόμαστε σε πορεία αποκλιμάκωσης κ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search